HomeBelgië - jaargang 2011België - jaargang 2013

België - jaargang 2012

Tariefswijziging

Niet alleen in Nederland gaan de posttarieven omhoog. In België gaat het binnenlandse tarief van 61c naar 65c, Europa van 93c naar 99c en Wereld van 103 naar 109c. Alles bij afname van 5 of meer zegels tegelijk. Los 10c extra!

Maya Kalender

Op 16 januari 2012 verscheen een blok met 5 dezelfde zegels van (1 Wereld) (= 1.09) met een fragment van een in relief uitgevoerde Maya kalender uit de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel. Opmaak van het blaadje MVTM (Myriam Voz en Thierry Martin].

De postzegels zijn gedrukt op in offset bij de Zegelwerkplaats te Mechelen.

Het zegelformaat is formaat 3 - 40.20x27.66mm - met een perforatiemaat 11 1/2 23/16 tanden hor./vert. Aan linker-, boven- en onderzijde doorlopend, aan de rechterzijde een gat naar de blokrand doorlopende perforatie.

Product-barcode onderin op het blok.

[zie illustratie: 01 Maya kalender feuille]

Belgische Trappisten

Op 16 januari 2012 verscheen een blokje met 6 zegels (1 Europa) (=99c) met afbeeldingen van diverse trappistenbieren. Van links naar rechts de trappisten soorten Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren.

Er zijn nog maar 7 plekken waar het trappistenbier wordt gebrouwen onder de naam: "Achel" van de Achelse Kluis in Hamont-Achel "Chimay" van de Abdij Notre-Dame de Scourmont in Chimay "Orval" van de Abdij van Orval in Villers-devant-Orval "Rochefort" van de Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy in Rochefort "Westmalle" van de Abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart in Westmalle "Westvleteren" van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren

alle in België.

Daarnaast nog in het Nederlandse "La Trappe" van de Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot.

De bierglazen zijn van vernis voorzien. Opmaak van het blaadje MVTM (Myriam Voz en Thierry Martin].

De postzegels zijn gedrukt op in offset bij de Zegelwerkplaats te Mechelen.

Het zegelformaat is formaat 3 - 27.66x40.2mm - met een perforatiemaat 11 1/2 16/23 tanden hor./vert. Aan onderzijde doorlopend, aan de bovenzijde een gat naar de blokrand doorlopende perforatie. De meest linkse en rechts zegel is aan een kant niet getand.

Product-barcode rechtsbovenin op het blok.

[zie illustratie: 02 Trappistes belges feuile]

Fabelwezen - Jeugdfilatelie

Op 16 januari 2012 verscheen een hangblokje met 10 verschillende zelfklevende zegels van (1) (= 0.65). Ontwerp Marijke Meersman

Afgebeeld een meermin, weerwolf, eenhoorn, draak, amphiptere, pegasus, griffioen, centaur, sphinx en een harpij.

De postzegels zijn gedrukt op in rasterdiepdruk bij de Zegelwerkplaats te Mechelen op een Goebel druk-aan-de-rol pers en voorzien van een slit-tanding..

[zie illustratie: 03 Fabelwezen carnet]

Feest van de Postzegel

Op 13 februari 2012 verscheen een boekje met 5 verschillende zegels van (1 Wereld) (= 1.09) met voorbeelden van schrijfkunst. Ontwerp Brody Neuenschwander. op de linkertab de uitleg over de herkomst van deze calligrafie.

De postzegels zijn gedrukt op in offset bij de Zegelwerkplaats te Mechelen.

Het zegelformaat is dubbelformaat 1 - 48x27.66mm - met een perforatiemaat 11 1/2 28/16 tanden hor./vert. Aan linker- en rechterzijde doorlopende perforatie.

Geen product-barcode.

Europa 2012 - Bezoek België

Op 13 februari 2012 verscheen een blokje met 2 zegels (3 Europa) (=2.98c) met een door Ever Meulen gemaakte compilatie van Belgische attracties.

De postzegels zijn gedrukt op in offset bij de Zegelwerkplaats te Mechelen.

Het zegelformaat is formaat 3 - 40.2x27.66mm - met een perforatiemaat 11 1/2 23/16 tanden hor./vert. Aan geen enkele zijde doorlopend.

Geen product-barcode.

Nieuwe basis -zegels voor de persoonlijke postzegel

Eind 2010 verschenen nieuwe basis-zegels voor de persoonlijke zegels [MijnZegel/MyStamp en Duostamp] met het embleem van Bpost! Deze zegels in offset [of digitale druk] bij de Zegeldrukkerij in Mechelen vervaardigd vertoonden een duidelijke rasterhoek van 45 graden in de landsnaam en het embleem.

Sinds kort - november 2011? - is de drukkerij overgestapt zonder daar ruchtbaarheid aan te geven op een nieuwe uitvoering van deze basiszegel: zowel landsnaam als embleem zijn nu in méér kleuren uitgevoerd en de totaal indruk in niet meer zwart maar grijs! En dat niet alleen voor de traditioneel getande versie van de persoonlijke zegel, maar ook bij de medio 2011 ingevoerde zelfklevende versie!

Nog bij de op de presentatie van het Jaarprogramma 2012 beschikbare zelfklevende zegel "Ecris moi - Schrijf mij" - aansluitend bij de Calligrafie zegels van 2012! - was de oorspronkelijke versie in gebruik! Weliswaar met dien verstande dat voor het eerst [?] de "yellow dots" waren gebruikt!!

Eerdere persoonlijke zegels met tab hadden nooit deze door de Amerikaanse regering afgedwongen toevoeging aan elke kleurenprint of kleurencopy waarmee de herkomst van deze druk te herleiden is!

De nieuwe versies hebben allemaal deze gele punten!! Zowel de getande MyStamp en Duostamps als de zelfklevende Hallmark-zegels!

Nieuwe basis uitvoering Vogels in offset

De in september en oktober 2009 verschenen blokken met 10 zegels van 0.01 en 0.10 vogels waren de eerste in offset-druk uitgevoerde vogels en bovendien nog voorzien van een stochastisch raster! Toen nog bij de Postzegeldrukkerij in Brussel. Qua tanding e.d. weliswaar afgewerkt in de Zegelwerkplaats te Mechelen. Inmiddels zijn nog enkele zegels uit de vogelserie ontworpen door André Buzin uitgevoerd in offset en gedrukt in Mechelen.

Al deze zegels waren voorzien van droge, blauwige gom met verticale strepen.

De inmiddels verschenen 0.05 heeft stochastich raster en blauwe gom, de 0.08 daarentegen heeft nog wel de blauwe gom, maar niet meer een stochastisch raster! De onlangs gekochte 0.10 heeft noch de blauwe gom noch het stochastische raster meer! Het lijkt er op dat de Zegelwerkplaats flink aan het restructuren is! Zonder vooralsnog informatie te verschaffen aan de filatelistische wereld.

Verzamelaars zullen zelf uit moeten zoeken wat er al aan combinaties van papier, gom en raster is uitgebracht!

Onze concullega van De Postzegel had eind 2011 nog geen informatie gekregen ter publicatie van deze ontwikkelingen bij de Belgische frankeerzegels noch van de vogels noch van de hogergenoemde persoonlijke zegels!

Misschien een primeur voor Filatelie!?

Nieuwe basis uitvoering Vogels in offset - vervolg

De in september en oktober 2009 verschenen blokken met 10 zegels van 0.01 en 0.10 vogels waren de eerste in offset-druk uitgevoerde vogels en bovendien nog voorzien van een stochastisch raster! Toen nog bij de Postzegeldrukkerij in Brussel. Qua tanding e.d. weliswaar afgewerkt in de Zegelwerkplaats te Mechelen. Inmiddels zijn nog enkele zegels uit de vogelserie ontworpen door André Buzin uitgevoerd in offset en gedrukt in Mechelen.

Al deze zegels waren voorzien van droge, blauwige gom met verticale strepen.

De inmiddels verschenen 0.05 heeft stochastisch raster en blauwe gom, de 0.08 daarentegen heeft nog wel de blauwe gom, maar niet meer een stochastisch raster! De onlangs gekochte 0.10 heeft noch de blauwe gom noch het stochastische raster meer!

Cartografie

Op 12 maart 2012 verscheen een blok met 2 zegels van (3 wereld) (=3.27) met de portretten van Gerard Mercator en Jodocus Hondius tegen de achtergrond van een wereldkaart. Gravure van Guillaume Broux. Opmaak van het blaadje MVTM (Myriam Voz en Thierry Martin].

Gerard de Cremer geboren 5 maart 1512 in Rupelmonde en gestorven 2 december 1594 in Duisburg,

Joost de Hondt geboren op 14 oktober 1563 in Wakken en gestorven 12 februari 1612 in Amsterdam.

De postzegels zijn gedrukt op in gecombineerd plaatdruk en rasterdiepdruk op een Goebel-pers bij de Zegelwerkplaats te Mechelen.

Het zegelformaat is formaat 4 - 48.75x38.15mm - met een perforatiemaat 11 1/2 28/22 tanden hor./vert. Aan geen enkele kant doorlopende tanding. Geen product-barcode op het blok.

Franco Dragone

Op 12 maart 2012 verscheen een postzegelboekje met 5 verschillende zelfklevende zegels van (1 Europa) (=1.00) gewijd aan werken van Franco Dragone. De opmaak van het boekje was in handen van Jean Libert.

Franco Dragone in 1952 in Italië geboren is een Belgische theater-maker. Zie ook: http://en.wikipedia.org/wiki/Franco_Dragone

De zegels zijn gedrukt in 4 kleuren offset bij de Zegelwerkplaats te Mechelen. De zegels zijn uitgevoerd met een slit-tanding! De ondergang van de Titanic 100 jaar geleden

Op 16 april 2012 verscheen een blok met 2 zegels van (3 wereld) (=3.27) met de Titanic en een reddingsboot. Ontwerp François Schuiten. Opmaak van het blaadje Kris Maes. Bijh het blok wordt een 3D-bril geleverd. Samen 8.99. De bril in verband met het opnieuw uitbrengen van de bioscoop-film over de Titanic maar nu in 3D!

De postzegels zijn gedrukt op in offset-druk bij de Zegelwerkplaats te Mechelen.

Het zegelformaat is formaat 4 - 48.75x38.15mm - met een perforatiemaat 11 1/2 28/22 tanden hor./vert. Aan linker- en rechterkant en tussen de beide zegels doorlopende tanding. Geen product-barcode op het blok.

[illustratie zie CDROM]

Huisdieren

Op 16 april 2012 verscheen een postzegelboekje met 10 verschillende zelfklevende zegels van (1) (=0.65) met huisdieren als kanaries, via, katten, goudvissen, parkieten, ponies, honden, hamsters en konijnen. Ontwrp MVTM [Myriam Voz en Thierry Martin].

De zegels zijn gedrukt in 4 kleuren rasterdiepdruk op een Goebel-pers bij de Zegelwerkplaats te Mechelen. De zegels zijn uitgevoerd met een slit-tanding!

[illustratie zie CDROM]

Mystamp

De al eind vorig jaar ingevoerde versie van de persoonlijke postzegel met tab komt nu ook beschikbaar voor het grote publiek. Alles in digital druk bij de Zegelwerkplaats in Mechelen. Vanaf 12 maart 2012 ook in een versie met de (2) (=1.30). In vellen van 20 [was 15!] en er is de keuze uit zelfklevend of gegomd! zij het dat op de website die (2) nog niet te vinden is!

De Duostamps met stripfiguren e.d. zijn uit de roulatie, er is nu nog slechts MyStamp voor particulieren en MyStampPro voor bedrijven, daarnaast HappyStamp voor de wenskaarten MyStamp (Pro):

HappyStamp: 50 jaar Onafhankelijkheid van Rwanda en Burundi

Op 21 mei 2012 verschenen twee blokken met elk 5 zegels voor Rwanda resp. Burundi, beide met (1 wereld) (=1.09) ter gelegenheid van 50 jaar onafhankelijkheid. Ontwerp Gert Dooreman.

De postzegels zijn gedrukt op in offset-druk bij de Zegelwerkplaats te Mechelen.

Het zegelformaat is 3 - 27.66x40.20mm - met een perforatiemaat 11 1/2 16/23 tanden hor./vert. Aan linker-, rechter- en onder-kant doorlopende tanding. Product-barcode op de rechterrand van het blok.

[illustratie zie CDROM]

Zaadzakjes en het Museum voor Schone Kunsten in Brussel

Op 21 mei 2012 verscheen een blok met 10 [=5x2] dezelfde zegels van (1) (=0.75) met de schuildering van een zaadzakje door de kunstschilder Jef Geys.

Jef Geys eboren in Leopoldsburg, op 29 mei 1934 is een bekend Belgische kunstenaar..

De zegels zijn gedrukt in 4 kleuren rasterdiepdruk op een Goebel-pers bij de Zegelwerkplaats te Mechelen.

Het zegelformaat is 3 - 27.66x40.20mm - met een perforatiemaat 11 1/2 16/23 tanden hor./vert. Aan linker- en rechterkant doorlopende tanding, boven en onder met 1 gat . Product-barcode op de onderrand van het blok.

[illustratie zie CDROM]

Olympische Spelen in London

Op 21 mei 2012 verschenen een blok met 5 zegels van (1 wereld) (=1.09) ter gelegenheid van de Olympische Spelen in London. Ontwerp Els Vandevyvere.

De postzegels zijn gedrukt op in offset-druk bij de Zegelwerkplaats te Mechelen.

Het zegelformaat is 3 - 40.20x27.66mm - met een perforatiemaat 11 1/2 23/16 tanden hor./vert. Aan boven-, linker- en onder-kant doorlopende tanding. rechts met 1 gat. Product-barcode op de onderrand van het blok.

[illustratie zie CDROM]

Jef Geys in 2008 met zaadzakje! Mystamp - wordt vervolgd

De al eind vorig jaar ingevoerde versie van de persoonlijke postzegel met tab komt nu ook beschikbaar voor het grote publiek. Alles in digital druk bij de Zegelwerkplaats in Mechelen. Vanaf 12 maart 2012 ook in een versie met de (2) (=1.30). In vellen van 20 en er is de keuze uit zelfklevend of gegomd zowel voor de (1) als de (2)!

Er zijn dus 4 versies mogelijk te bestellen echter nu al blijken er meerdere varianten te bestaan waarbij het de basis-zegel betreft.

De zwarte tekst met een 45 graden hoek zonder kleurmenging, de zwarte tekst onder 75 graden met kleurmenging en de zwarte tekst met 45 graden in fijn raster met kleurmenging!

En dat niet alleen - het papier is van fosforescent veranderd in papier zonder fosfor!

Pierre Alechinsky

Op 25 juni 2012 verscheen een postzegelboekje met 10 verschillende zelfklevende zegels van (1) (=0.75) met afbeeldingen van werken van Pierre Alechinsky. Samenstelling van het bokje: MVTM [Myriam Voz en Thierry Martin].

De postzegels zijn gedrukt op in offset-druk bij de Zegelwerkplaats te Mechelen.

De zegels hebben een slit-tanding.

[illustratie zie CDROM]

Filatelie zonder grenzen - De postzegelverzameling van Prins Albert II van Monaco

Op 25 juni 2012 verscheen een blok met 10 [=5x2] dezelfde zegels van (1) (=0.75) met de afbeelding van een schilderij van Jan Brueghel.

De zegels zijn gedrukt in 4 kleuren rasterdiepdruk op een Goebel-pers bij de Zegelwerkplaats te Mechelen.

Het zegelformaat is 3 - 27.66x40.20mm - met een perforatiemaat 11 1/2 16/23 tanden hor./vert. Aan linker- en rechterkant doorlopende tanding, boven en onder met 1 gat . Product-barcode op de rechterrand van het blok.

[illustratie zie CDROM]

Mystamp - wordt vervolgd

De al eind vorig jaar ingevoerde versie van de persoonlijke postzegel met tab is nu al enige tijd beschikbaar voor het grote publiek. Alles in digitale druk bij de Zegelwerkplaats in Mechelen.

Hier een voorbeeld van een velrand met drukdatum en veltelnummer van de digitale drukpers!

[illustratie: be_2011_film_digital.jpg]

This is Belgium - België stripland

Op 17 september 2012 verschijnt een blok met 10 verschillende zegels van (1) (=0.75) met afbeeldingen uit stripverhalen in het kader van de reeks "This is Belgium" - nu voor de 10e en laatste keer. Ontwerp en lay-out MVTM [Myriam Voz en Thierry Martin].

- Jef Nys geboren Berchem, 30 januari 1927 - gestorven Wilrijk, 20 oktober 2009) met "Jommeke" - Bob de Moor geboren Antwerpen, 20 december 1925 - gestorven Brussel, 26 augustus 1992 met "Cori, de scheepsjongen" - André Franquin geboren Etterbeek, 3 januari 1924 - gestorven Saint-Laurent-du-Var, 5 januari 1997 met "Marsupilami". - Marc Sleen (Marcel Honoree Nestor ridder Neels) geboren Gentbrugge, 30 december 1922 met "De avonturen van Nero & Co" - Willy Vandersteen geboren Antwerpen, 15 februari 1913 - gestorven Edegem, 28 augustus 1990 met "Suske en Wiske". - Hergé (Georges Prosper Remi) geboren Etterbeek, 22 mei 1907 - gestorven Sint-Lambrechts-Woluwe, 3 maart 1983 met "De avonturen van Kuifje" - Morris (Maurice De Bevere) geboren Kortrijk, 1 december 1923 - gestorven Brussel, 16 juli 2001 met "Lucky Luke" - Jijé (Joseph Gillain) geboren Gedinne, 13 januari 1914 - gestoreven Versailles, 19 juni 1980 met "Jerry Spring" - Edgar P. Jacobs (Edgard Félix Pierre Jacobs) geboren Brussel, 30 maart 1904 - gestorven Brussel, 20 februari 1987 met "Blake en Mortimer". - Peyo (Pierre Culliford) geboren Brussel, 25 juni 1928 - gestorven Brussel, 24 december 1992 met de "Smurfen".

De zegels zijn gedrukt in 4 kleuren rasterdiepdruk op een Goebel-pers bij de Zegelwerkplaats te Mechelen.

De zegelformaten zij verschillend en de opmaak is ook een wirwar van posities waardoor als perforatie een scheerperforaat de aangewezene is. Er loopt geen perfortie door van de zegels naar de buitenrand van het blok wat het uitscheuren van een los zegel bemoeizaamt. Product-barcode op de rechterrand van het blok.

[illustratie zie CDROM]

Zeilschip "Zenobe Gramme"

Op 17 september 2012 verschijnt een blok met 10 [=2x5] dezelfde zegels van (1) (=0.75) met de afbeelding van het zeilschip. Ontwerp William Vance en lay-out Jean Libert.

Het opleidingszeilschip Zenobe Gramme is 50 jaar oud! Aan de hand van foto's gemaakt tijdens een zeiltraining op de Noordzee heeft William Vance - striptekenaar van o.a. "Bob Morane" en "Bruno Brazil" - deze zegel ontworpen.

De zegels zijn gedrukt in 4 kleuren offset bij de Zegelwerkplaats te Mechelen.

Het zegelformaat is 3 - 40.20x27.66mm - met een perforatiemaat 11 1/2 23/16 tanden hor./vert. Aan linker- en rechterkant met 1 gat, boven en onder doorlopende tanding. Product-barcode op de rechteronderrand van het blok.

[illustratie zie CDROM]

Pak een boomblad

Op 17 september 2012 verschijnt een postzegelboekje met 10 verschillende zelfklevende zegels van (1) (=0.75) met afbeeldingen van boombladeren. Ontwerp Roel Jacobs.

De postzegels zijn gedrukt op in offset-druk bij de Zegelwerkplaats te Mechelen.

De zegels hebben een grillige slit-tanding die de contouren van de bladeren volgt.

[illustratie zie CDROM]

Nieuwe versie loketfrankeerstroken - Barcode Blasters en Zebra

Met de PST-release van 17 juni 2012 werd de lay-out van de Blaster-loketstroken aangepast: "Prior" in kleine letters, een cijfer in rechterbenedenhoek en de uuraanduiding steeds "0".

Door de ingebruikname van nieuwe printers van het merk "Zebra" - met andere technische karakteristieken dan de "Blaster"-printers - verschenen vanaf 17 maart 2012 afdrukken die enigszins danwel totaal anders zijn.

[illustraties: be_2012_blaster_6_1; be_2012_blaster_6_2, be_2012_zebra_01; be_2012_zebra_02],

Met dank aan Lucien Vanhecke en alle andere fervente verzamelaars van deze loketfrankeerstroken!

http://werkgroep.mecanotelie.in.evergem.be/

Mystamp - wordt vervolgd

Op de Nationale Postzegeltentoonstelling Temsifil gehouden in Temse van 14-16 september 2012 worden de nieuwe postzegels van 17 september ten doop gehouden en verschijnen er ook enkele nieuwe Mystamps. Voor nadere informatie: http://www.temsifil2012.be/

[illustraties: be_2012_temsfil_001]

De versie van de smalle tab was tot dus ver alleen beschikbaar in de zelfklevende uitvoering. Ondertussen is ook een gewoon getande - dus niet geslitte - versie beschikbaar. Deze vertoont de aanduiding bpost in meer kleuren en op de achtergrond staan de gele stippen van de digitale druk.

[illustraties: be_2012_mystamp_getand_smal_01; be_2012_mystamp_getand_smal_02] Jacob Jordaens in de Koninklijke Musea van Brussel

Op 08 oktober 2012 verschijnt een blok met 10 [=5x2] dezelfde zegels van (1) (=0.75) met de afbeelding van het schilderij 'Offer aan Ceres de godin van de Oogst' van Jacob Jordaens. Ontwerp Luc Derycke.

Jacob Jordaens geboren in Antwerpen, 19 mei 1593 en aldaar gestorven 18 oktober 1678 was een Vlaamse barokschilder uit de Antwerpse School. Jacob Jordaens leefde in Antwerpen. Hij was, net als Peter Paul Rubens, Hendrick van Balen en Sebastiaen Vrancx, leerling van Adam van Noort.

Grote overzichtstentoonstelling van 12 oktober 2012 tot 27 januari 2013 in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten te Brussel. Volgens de complete werken van Jordaens bevindt Ceres zich in het Museo Del Prado, Madrid, Spanje en niet in Brussel? Maar Ceres werd voor deze tentoonstelling naar Brussel gehaald! Toch wat eigenaardig als je aan de hand van het blok de indruk krijgt dat de Ceres het pronkstuk is van Schone Kunsten...

Zie verder: http://nl.wikipedia.org/wiki/Jacob_Jordaens en http://www.jacobjordaens.org/Offering-to-Ceres,-Goddess-of-Harvest.html

De zegels zijn gedrukt in 4 kleuren offset bij de Zegelwerkplaats te Mechelen.

Het zegelformaat is 3 - 27.66x40.20mm - met een perforatiemaat 11 1/2 16/23 tanden hor./vert. Aan boven- en onderkant met 1 gat, linker- en rechterkant doorlopende tanding. Product-barcode op de linkeronderrand van het blok.

[illustratie zie CDROM 18 Jordaens feuille Sint Maarten

Op 08 oktober 2012 verschijnt een blok met 10 [=5x2] dezelfde zegels van (1) (=0.75) met de afbeelding van de rondrijdende Sint Maarten die met zijn zwaard en stuk van zijn gewaad afsnijdt en de kinderen met lampionnetjes om hem heen. Ontwerp Pieter Gaudesaboos. Voor meer over de illustrator: http://www.gaudesaboos.be

Het Sint Maartensfeest wordt gevierd op 11 november danwel de avond ervoor. Waarom dan nu al begin oktober uitgegeven????

De zegels zijn gedrukt in 4 kleuren offset bij de Zegelwerkplaats te Mechelen.

Het zegelformaat is 3 - 27.66x40.20mm - met een perforatiemaat 11 1/2 16/23 tanden hor./vert. Aan boven- en onderkant met 1 gat, linker- en rechterkant doorlopende tanding. Product-barcode op de linkeronderrand van het blok.

[illustratie zie CDROM 19 St Maarten blaadje]

Belgische Streken de Condroz voorop

Op 08 otkober 2012 verschijnt een blok met 5 verschillende zegels van (1 europa) (=1.09) met landschapsafbeeldingen uit de Condroz. Ontwerp en lay-out Bart van Leuven en Inge van Damme.

- hooirollen [niet verpakt] - kasteel van Fontaine in Anthée [in de provincie Namen - http://nl.wikipedia.org/wiki/Anthée ] - streekbieren - witblauw rund - Dinant

De zegels zijn gedrukt in 4 kleuren rasterdiepdruk op een Goebel-pers bij de Zegelwerkplaats te Mechelen.

De zegelformaten zij verschillend en de opmaak is ook een wirwar van posities waardoor als perforatie een scheerperforaat de aangewezene is. Er loopt net genoeg perforatie door van de zegels naar de buitenrand van het blok om het uitscheuren van een los zegel mogelijk te maken. Product-barcode op de rechteronderrand van het blok.

[illustratie zie CDROM 20 Belgische streken feuille]

De Grote Markt van Brugge

Op 29 oktober 2012 verscheen een blok met 5 verschillende zegels van (1) (=0.75) met afbeelding van gebouwen en standbeelden rondom de Grote Markt. Ontwerp Jean Libert, gravure Guillaume Broux. De blokrand is opgemaakt als een fijn kantwerk.

De zegels zijn gedrukt in 4 kleuren rasterdiepdruk gecombineerd met 1 kleur in plaatdruk op een Goebel druk-aan-de-rol pers bij de Zegelwerkplaats te Mechelen.

Het zegelformaat is 3 - 27.66x40.20mm - met een perforatiemaat 11 1/2 16/23 tanden hor./vert. Geen van de zegels uit naar de velrand lopende perforatie. Alle zegels op een onderlingen afstand van 1 of 2 zegels wat wijst op een vellen-kam waarvan de meeste pennen zijn weggehaald. Product-barcode op de linkeronderrand van het blok.

[illustratie zie CDROM 21 Bruges feuille]

De Eindejaarszegels

Op 29 oktober 2012 verschenen twee hangblokjes met elk 10 zelfklevende zegels van (1) (= 0.75) resp. (1 Internationaal) (=1.19 Europa of 1.29 Wereld) met vredige dorpstaferelen met sneeuwpop en kerstboom. Ontwerp Frédéric Thiry. Op de zegels voor Internationaal komt zowel het symbool van Europa als van de Wereld voor! De hangblokken kosten 6.50 resp. 10.90 en worden slechts als geheel - en bloc - verkocht

De hangboekjes zijn gedrukt in 4 kleuren rasterdiepdruk op een Goebel-rotatiepers in de Zegelwerkplaats in Mechelen.

[illustratie zie CDROM 22 kerstmis en Nieuwjaar feuille] De Postzegel

Het Nederlandstalige filatelistisch tijdschrift "De Postzegel" bestaat 75 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum is een jubileumboek verschenen met veel lezenswaardige artikelen.

Hierbij de allerhartelijkste gelukwensen aan de concullega's!

[illustratie: be_postzegel_75_jaar.jpg] Uitgifteprogramma 2013

Dinsdag 6 november was het weer zover! De traditionele jaarlijkse presentatie van het uitgifteprogramma van het komende jaar! En dan niet met een zwart-wit lijstje dat niet verder mag gaan dan juni maar een uiterst fleurig geheel - als het ware een modeshow - waarbij kosten noch moeite lijken gespaard.

Wie een beetje om zich heen kijkt en zich interesseert voor hoe de filatelie kan worden gepromoot weet dat we het hier hebben over België!

Er is geleerd van vorig jaar toen vele genodigden voor de presentatie bij aanvang ervan nog rond Brussel in de file stonden. De aanvang was verschoven naar twee ur 's middags. In het Wolubilis in St. Stevens-Woluwe - een mooie lokatie met een uitgebreide parkeer - en winkel-gelegenheid tegenover - was een ontvangsthal stampvol al vóór 14.00. Uit heel België waren een honderdtal vertegenwoordigers van de postzegelkringen al binnen samen met de mensen van Bpost. Ontwerpers en makers van de zegels waren er uiteraard ook, maar dit keer stonden vooral personen rond de aanleiding van de zegels op de voorgrond.

Toen om half drie de bezoekers naar de zaal waren gedirigeerd kon de voorstelling beginnen. Van elke jaargetijde werd de "collectie" gepresenteerd met inleidende film waarna de spreker vanuit den lande het stokje overdroeg aan presentratice Barbara van Speybroeck.

Begonnen met de de Najaarscollectie - van 2013! - waarin een trotse burgermeester van Doornik zijn stad aanprees over naar de Winter- en vervolgens kwamen de Lente- en de Zomer-collectie aan de orde.

O.a. het 100 jarige bestaan van de Ronde van Vlaanderen werd besproken met ex-wielrenners en de aandacht voor de chocolaterie van Pierre Marcolini kreeg later tijdens de receptie nog een tastbaar en proefbaar vervolg.

De routiniers van de postzegelmakers MVTM (het ontwepers duo Myriam Voz en Thiery Martin), Jean Libert en Guillaume Broux bleven buiten schot maar waren tijdens de receptie wel aanwezig en aanspreekbaar.

Zowel de CEO van Bpost Johnny Thijs alsook Jan Smets Directeur Marketing & Customer service van Bpost maakten duidelijk hoe belangrijk de Belgische postzegel nog steeds is. Méér dan een visitekaartje alleen, een onderdeel van een "Collection" waarmee Bpost België in de spotlights zet!

Na afloop kreeg iedereen bij inlevering van de badges een map met alle gekleurde afbeeldingen van de zegels zoals die in 2013 zullen verschijnen! Anders dan in voorafgaande jaren was er geen CDRom van waaruit de digitale afbeeldingen die later nodig zullen zijn bij een publicatie over deze zegels. Deze afbeeldingen zouden via het internet oproepbaar worden!? Ook konden de aanwezigen een ansichtkaart met haar portret beschrijven als felicitatie voor een binnenkort jarige prinses Mathilde.

Nu het uitgifteprogramma zelf:

- op 21 januari 2013: blok Prinses Mathilde 40 jaar ; zelfklevend boekje sprookjes; blok Kid Paddle [jeugdfilatelie]; 2 nieuwe zelfklevende zegels in de vogelreeks van André Buzin [aantekenen en verenigingen] - op 11 februari 2013: blok verkeersveiligheid met opgloeien in het donker inkt!; blok bestelwagens van Bpost; - op 25 maart 2013: blok 100 jaar Ronde van Vlaanderen; blok Belgische chocolade; zelfklevende zegels Vlinders; - op 15 april 2013: zelfklevende zegels Theo van Rysselberghe; blok 100 jaar Luchtpost; - op 13 mei 2013: blokje met 200 jaar Verdi en Wagner; zelfklevende zegels Wilde Dieren; - op 24 juni 2013: blok 20 jaar Koningschap Albert II; blok 100 jaar Kon. Meteorologisch Instituut met warmtegevoelige inkt; blok Muziekfestivals

niets in de zomer!

- op 13 september 2013: zelfklevende gelukszegels; 150 jaar Henry van de Velde; 1 nieuwe zelfklevende zegel in de vogelreeks van André Buzin [AR - handtekening retour]; zelfklevende rouwzegels; - op 28 oktober 2013: blok Grote Markt van Doornik; blok 150 jaar Rode Kruis; 3 blokken Musea; 2 zelfklevende zegels Eindejaarswensen

Wat een trend is geworden: blokken met 2 zegels van 3 Europa. [bestelwagens, luchtpost, Albert II, Henry v.d. Velde] - elk blokje zo'n 6 euro! Zegels waarvan nauwelijks aanneembaar is dat ze een postaal nut dienen! Linea recta het album in! Maar nogal daar beter in te passen dan de Nederlandse pop-up's....


Copyright © Printing Matters (contact Rein Bakhuizen van den Brink)
Last updated on January 10, 2021

HomeBelgië - jaargang 2011België - jaargang 2013