Home Luminescentie Veranderingen in UV-reactie UV-reacties bij zegels van Nederland, een globale indeling

Conclusie

De toevoeging van luminescerende stoffen heeft weliswaar meestal te maken met postmechanisatie, vooral bij het gebruik van balken is dat duidelijk, toch zijn er in bovenstaande genoeg voorbeelden van zegels aangehaald waar de toevoeging van luminescentie aan de papierbrij danwel op of in de coating er niets mee te maken had.

De UV-reactie hoort bij elke postwaarde [zegel of postwaardestuk] gewoon beschreven te worden, en mee te doen bij het classificeren, catalogiseren netals druktechnieken, tandingen, papierdoorzichten/watermerken e.a.

De belangrijke rol van witte fluorescentie wordt helaas te vaak onderschat en onder te tafel geschoven.

Lichtgevende zegels een doel op zich?

Ja, als men accepteert dat binnen de filatelie er een aantal stromingen zijn die alles in zich hebben om wetenschappelijk beoefend te worden. Postgeschiedenis is zo'n voorbeeld. De Postwaardenaanmaak is een tweede, en uiteraard hebben ze raakvlakken.

Om de Postwaardenaanmaak als wetenschap te beoefenen is het nodig dat het zegelmateriaal eerst bestudeerd wordt, en wat er waargenomen is gerubriceerd. In tweede instantie komen de vragen zoals waarom is zo'n tanding of papiersoort gebruikt?

Wat zijn de dieperliggende achtergronden bij drukkerij of PTT-organisatie?

Als hier op [enigszins] bevredigende antwoorden verkregen zijn, is het zinvol het materiaal nogmaals te onderzoeken. En dit procede' blijft zich herhalen!

Het idee dat een schema kant en klaar bij drukkerij of PTT ligt ten behoeve van de filatelist zodat aan de hand daarvan materiaal bestudeerd kan worden is onjuist, een illusie.


Copyright © Printing Matters (Contact Rein Bakhuizen van den Brink)
Last updated on 6 augustus 2015

Home Luminescentie Veranderingen in UV-reactie UV-reacties bij zegels van Nederland, een globale indeling