StartRakeldiepdruk - PhotogravurePigment-papierRakeldiepdruk - Overdracht en ontwikkelen

Rakeldiepdruk - copieren

Bij het copiėren wordt een contactafdruk gemaakt van het verzameldiapositief op het pigment-papier: de halftoonbelichting. Hiervoor (meestal) of hierna vindt een contactafdruk van het raster op het pigment-papier plaats: rasterbelichting. De rasterbelichting zal achterwege kunnen blijven als de tekening rasterloos moet zijn of al het een 'raster' in zich zelf heeft, dan wel tijdens de reproductiefotografie voorgerasterd is al of niet autotypisch.

Tijdens het copieėren is het pigment-papier met raster of verzameldiapositief in een copieėrraam gemonteerd dat vacuüm wordt gepompt, en wordt het blootgesteld aan een zeer krachtige lichtbron.

De lichtbron moet krachtig zijn omdat het pigment-papier niet erg lichtgevoelig is, verder is het pigment-papier slechts gevoelig voor blauw, violet en UV. De plaats-instelling van de lichtbron is zeer veeleisend omdat het pigment-papier zo gelijkmatig mogelijk moet worden belicht. Bij zowel halftoonbelichting als rasterbelichting gaat het kaliumbichromaat over in een looistof: chromichromaat welke het oplossen van gelatine in warm water tegengaat. De belichte plaatsen van het pigment-papier zullen bij het spoelen met warm water geen gelatine verliezen, de onbelichte plaatsen wel. Na het copieėren dient het pigment-papier zo snel mogelijk op de cylinder te worden overgedragen, omdat dan anders de looiing verder [dieper] gaat dan in overeenstemming is met de halftoonwaarde.


Copyright © Printing Matters (Contact Rein Bakhuizen van den Brink)
Laatst gewijzigd op 26 februari 2017

StartRakeldiepdruk - PhotogravurePigment-papierRakeldiepdruk - Overdracht en ontwikkelen