Start1966 Het wapen van Saint-Lô - inleiding1966 Het wapen van Saint-Lô - de diverse rasters

1966 Het wapen van Saint-Lô - het boekje van Pierre Marion

In het rond 1980 verschenen boekje van Pierre Marion over deze zegels wordt heel veel uitvoerig uit de doeken gedaan. De nadruk ligt op het aan de hand van zegelkenmerken bij de blauwe en rode cylinders onderscheid te maken tussen dat wat gedrukt is met cylinders van de "private industrie" en dat wat in Périgueux zelf is vervaardigd. De hypothese van Pierre Marion blijkt na mijn hernieuwd onderzoek niet meer houdbaar.




De nadruk ligt dus op de cylinder voor rood en blauw! "Goud" en "zilver" worden niet beschreven.

In wat hier volgt zal ik herhaalde malen gebruik maken van wat Pierre Marion heeft uitgezocht echter bij het bestuderen van de cylinders letten op enkele aspecten waar toen - rond 1980 - geen sprake was in Frankrijk. Zoals aangegeven had ik zelf al veel eerder waargenomen dat het raster - met name dat voor blauw - niet was opgebouwd uit vierkantje maar meestal uit wybertjes. Hiervoor is het nodig het raster op te meten zowel horizontaal als verticaal over 1 strekkende mm. Hoe dat in z'n werk gaat komt verderop ter sprake.

Of het werk van Marion nog bekend is bij de Franse filatelisten is niet duidelijk, maar uit wat op "Wikitimbres" vermeld staat over dit zegel blijkt duidelijk dat de opstellers er bekend mee waren.

Wikitimbres geeft een duidelijk overzicht van wat de gespecialiseerde Frankrijk verzamelaar mag vewachten.

Type II wordt niet expliciet genoemd. Beide types I en II komen met en zonder fosfor-balken voor.

Van type III wordt beweerd dat het om de laatste oplage uit 1978 zou gaan met een "M.Louis" die sterk op type I lijkt.




Het werk van Pierre Marion is een uitstekend verzorgd boekje dat - na al die jaren - nog steeds het standaard zou kunnen zijn en voor wie een tentoonstellingscollectie over dit zegel zou opzetten aan de hand daarvan moet zonder meer zeker kunnen zijn van een buitengewone beoordeling.

Zoals hierboven al terloops vermeld was het me al zo'n 40 jaar geleden opgevallen dat de rasterpunten - we praten over rakeldiepdruk! - niet altijd vierkant waren en onder een hoek van 45 graden stonden, doch de vorm hadden van Wybertjes!

Ruitvormige rasterpunten zoals de Belgische verzamelaars die ook kennen van de Koning Boudewijn zegels ontwerp Anne Wiśniewska-Velghe.

In 1982 was het de Zegelwerkplaats in Mechelen welke als eerste postzegeldrukkerij kwam en cylinders voor rakeldiepdruk computer gestuurd vervaardigde met een Hell Helio Klischograph. Andere landen zouden nog in de jaren 1980 volgen [Bureau of Engraving and Printing, USA of de Chinese Zegeldrukkerij] danwel veel later in het begin de jaren 1990. De Zegelwerkplaats in Mechelen maakte de cylinders niet zelf maar had die uitbesteed aan Ets. DeSchutter in Antwerpen, zoals ze ook al eerder de cylinders lieten etsen bij ets. Malvaux in Brussel. Kortom, bij de private industrie! Zou het misschien kunnen zijn dat dit Franse zegel jaren eerder al met computer gestuurd gegraveerde cylinders was vervaardigd???

De Hell Helio Klischograph dateert van 1962!


Copyright © Printing Matters (Contact Rein Bakhuizen van den Brink)
Laatst gewijzigd op 19 november 2017

Start1966 Het wapen van Saint-Lô - inleiding1966 Het wapen van Saint-Lô - de diverse rasters