Home Belgi? : 2003 - heden in de rubriek van het Maandblad voor Filatelie - door het oog van Jan Borluut Belgi? 2003 - In staat van prioriteit Belgi? 2003 - Velletjes of blokken?

Belgi? en de uitgfiten van 2003

Twee weken na de presentatie van de Nederlandse postzegels van 2003 op Postex 2002, heeft de Belgische Post haar zegeluitgifte programma gepresenteerd in het Postzegelcomplex te Mechelen. Het contrast was groot: wilde TPGPost de tweede helft van het jaar 2003 nog achter de hand houden, in Mechelen waren - op ??n na: de Rode Kruis zegels - alle emissies uitvoerig vertoond zowel in een boeiende diapresentatie alsook in een voor alle aanwezigen beschikbaar, rijk geillustreerd boekwerk. Het emissiebeleid wekt de indruk meer een beleid te zijn, met een visie en met op de achtergrond een 'raad der wijzen'. Ook qua vormgeving is het verschil groot.

Waar in Nederland de diversiteit van moderne kunst en typografie voorop staat, is de Belgische zegel wat traditioneler vormgegeven. De Nederlandse postzegelkunstenaar krijgt de beschikking over een veelheid van druktechnieken - meestal offset wat automatisch het risico inhoudt dat de grens met 'reclamedrukwerk' niet zo ver af is. Voor de Belgische postzegel wordt overwegend een beroep gedaan op een vaste kern van kunstenaars die geleidelijk aan wordt uitgebreid met 'jong bloed'. Denk aan de vele ontwerpen van b.v. Andr? Buzin, Rob Buytaert en D?sir? Roegiest, maar ook aan het huisteam van De Post: Myriam Voz en Thierry Martin [MVTM]. De uitgiften van het jaar 2003 overziend is de artistieke eenheid en consistentie zeer duidelijk aanwezig.


Een zeer belangrijke factor in die consistentie is ook het feit dat alle Belgische zegels worden gedrukt bij de huisdrukker van de Post in Mechelen - in de Zegelwerkplaats - en tegenwoordig uitsluitend in diepdruk [rasterdiepdruk al of niet gecombineerd met plaatdruk/staalgravure]. De tijd dat de zegels - lage waarden van de langlopende series - in boekdruk werden vervaardigd ligt ver achter ons en de enige recente zegel in offset - in Australi? gedrukte rolzegel - was een experiment.

Het aspect van 'security' [tegen namaak] speelt zeer duidelijk mee. Wie kan drukken in diepdruk? Iedereen heeft toch immers een offsetdrukker op de hoek van de straat? Als het aan de Zegelwerkplaats ligt blijft offset gewoon buiten de deur. Het gebruik van plaatdruk - en dus ook het werk van huisgraveur Guillaume Broux - blijft jamer genoeg dit jaar beperkt tot de gemeenschappelijke emissie met de Russische Federatie.

Een doch niet onbelangrijke factor is dit jaar ook het gebruik van de rode kleur voor 'PRIOR'.


Copyright © Rein Bakhuizen van den Brink
Last updated on 16 mei 2010

Home Belgi? : 2003 - heden in de rubriek van het Maandblad voor Filatelie - door het oog van Jan Borluut Belgi? 2003 - In staat van prioriteit Belgi? 2003 - Velletjes of blokken?