HomeNederland bijzondere uitgiften 1983 / Special IssuesNederland bijzondere uitgiften 1983 / Special IssuesZomerzegels

1983 100 jaar ANWB

Uitgegeven op 1 maart 1983 een 70c zegel ter gelegenheid van het 100-jarige bestaan van de Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB. Het ontwerp van de postzegel is verzorgd door de heren Rene van Raalte en Hans Kruit te 's-Gravenhage. De zegel is aangekondigd in DOH ...., de postzegel zal verkrijgbaar zijn zolang de voorraad strekt, doch uiterlijk tot 31 maart.. De geldigheidsduur voor frankering is onbepaald.

Druk in 8 kleuren op de 4-kleuren Roland Favoriet 362 offset-pers.

eerste doorgang: geel, antracietgrijs, blauw, groen tweede doorgang: bruingrijs, rood, donkerblauw, oranje

Bij sommige kleuren [platen] zijn raster gebruikt:

groen
R 100, onder een hoek van 45 graden
lichtblauw
R 100, onder een hoek van 45 graden
lichtgrijs
R 100, onder een hoek van 10 resp. 60 graden, d.w.z. op verschillende plaatsen in het zegelbeeld.
donkergrijs
R 100, onder een hoek van 80 graden.

Gedrukt in dubbelvellen (2x10x10), d.w.z. twee loketvellen boven elkaar. Drukrichting: R.

Het bovenvel heeft paskruizen in de linker- en rechterbovenhoek, naast de zegels 1 en 10, het ondervel heeft paskruizen in linker- en rechteronderhoek, naast de zegels 91 en 100. Telcijfers op de linker- en rechtervelrand in donkerblauw. Ponsgat 4 op het bovenvel boven zegel 9, op het ondervel onder zegel 99.

De perforatie is kamtanding Y: 13 1/4:12 3/4 24/16 (tanden hor/vert), en loopt door in de linker-, boven-, en ondervelrand voor beide vellen. De rechterrand is niet doorgeperforeerd.

Het papier is offset-papier van Harrison and Sons Ltd, HS6/1630/7%, met UV-reactie FW (coating licht wit op en na) resp. W (papier licht wit op, niet na). De gom is door Joh. Enschedé en Zonen aangebrachte synthetische gom: D2b.

De papierrichting is ↕ , het doorzicht is IIIa en glansdiagonalen -45/45.

Oplagecijfers

bestelling aflevering pons waarde nummer datum aantal 1e datum aantal verkocht

70c 168 13-12 221.000 02-02-83 188.253 4 184.228

Het in offset gedrukte ANWB zegel vertoont zoals te verwachten was vele methodische kenmerken (zie artikel D. Hille Ris Lambers in het Januari-nummer 1983 van het Maandblad op pag. 22). De drukplaten zijn kolomsgewijs opgebouwd dat wil zeggen dat methodische kenmerken als ze op een zegel voorkomen in principe ook op de andere zegels van die horizontale rij voorkomen. Bij elk van de 8 platen, voor elke kleur één, kan men de 20 zegels langs de linker- of rechter- velranden ( bovenvel resp. ondervel) bestuderen en kijken of kenmerken in het ernaast gelegen zegel ook nog zitten. Het is een leuk spel waarvoor per waarde 40 zegels (bij druk in dubbelvellen) of 20 (bij druk in enkelvellen) nodig zijn.

Meestal kunnen we ons beperken tot hoekblokken van 4 met daarbij de ponsgaten of eventuele boorgaten.

Bij het ANWB zegel is het spelletje uitgehaald voor het bovenvel en de volgende kenmerken, waarvan de kleur vaak niet of moeilijk te benoemen is, zijn gevonden.

hor. rij 1: grijzige kras rechts naast blauwe wolk, blauwe en rode punt rechts in de rand even boven de "c" van "70 c".

hor. rij 2: blauw uitsteeksel onderaan witte zoom van het linker blauwe bord.

hor. rij 3: blauw (?) uitsteeksel onderaan buitenrand van het linker blauwe bord.

hor. rij 7: dubbele punt in vo'o'rruit, even boven de 'rechter' ruitenwisser.

hor. rij 8: punt in vóórruit, even rechts van de 'rechter' ruitenwisser, en ook groene punt in de 1e "e" van "Nederland". Deze twee kenmerken komen ook in rij 9 en 10 voor.

hor. rij 9: oranje 'kras' even boven de punt in de vóórruit als bij rij 8.

hor. rij 10: blauwe kras onder de "B" van "ANWB".

Opvallend is dat enkele kenmerken beginnen met de 8e rij en dat de 9e en de 10e nog hebben. Zelfs is er een kenmerk dat bij het 1e zegel van de 3e rij begint, dan de hele 3e rij ontbreekt maar vanaf de 4e rij tot aan zegel 100 aanwezig is: donkere punt in het geel in de linkeronderhoek van het zegel even boven de linkse diagonaallijn. Op alle zegels van het bovenvel komt in het rode fietswiel een blauwe punt voor!

L. Geertsema maakte me erop attent dat de groenige stip in de eerste "E" van "Nederland", ook op alle rijen van het ondervel voorkomt. Echter niet op elk zegel van de rij. Dit blijkt ook bij het bovenvel zo te zijn. De stip ontbreekt bij:

bovenvel: 78, 88 ondervel: 7, 10, 17, 28, 34, 37

Het andere kenmerk dat eveneens bij de 8e rij van het bovenvel begint (punt in de vóórruit, even rechts van de rechter ruitenwisser) komt ook op alle rijen van het ondervel voor, zij het niet overal even duidelijk. Voor het kenmerk dat bij zegel 31 van het bovenvel begint, en dan vanaf 41 tot aan 100 voorkomt, geldt precies hetzelfde. De blauwe punt in het rode fietswiel, komt maar in de eerste 7 rijen van het ondervel voor, daarna niet meer! Als aanvulling, over het hoofd gezien want niet op elk vel altijd even duidelijk: rij 9 van het bovenvel, tussen trappers en "A" een rood krasje.

De gemelde kenmerken, zijn op enkele na, zeer gering van afmeting, niet altijd duidelijk afgedrukt, niet altijd op elk zegel van de rij aanwezig. Bij vervanging van platen kunnen bepaalde kenmerken verdwijnen, echter pas goed als ze op geen zegel in de rij meer voorkomen. Bovendien zijn van lang niet alle 8 platen methodische kenmerken vastgesteld.


Copyright © Printing Matters (Contact Rein Bakhuizen van den Brink)
Last updated on October 22, 2020

HomeNederland bijzondere uitgiften 1983 / Special IssuesNederland bijzondere uitgiften 1983 / Special IssuesZomerzegels