HomeNederland bijzondere uitgiften 1987 / Special IssuesRode KruisKind

Vereniging van [714] Nederlandse Gemeenten 75 jaar

Een 75c zegel gedrukt in offset op de 4-kleuren offset-pers Roland Favorit 362. Het drukvel omvat evenveel zegels als het loketvel: 10x10. De kleuren zijn grijs, magenta, groen en donkerblauw. De velgrootte is aangepast in verband met mogelijke pas-problemen. De dunne groene kaderlijn rond het grijze Nederland moet sluitend passen en dat zou bij druk in dubbelvellen wel eens problemen kunnen geven.

Paskruizen op de bovenrand boven de zegels 1 en 10, en op de onderrand onder de zegels 91 en 100. De telcijfers waren op het modelvel uitgevoerd in donkerblauw over grijs. Op verzoek van de ontwerpster Helen Howard worden de telcijfers op de definitieve druk in grijs uitgevoerd. De grove telcijfers in donkerblauw misstaan bij de fijne uitvoering van de zegels. Onder de zegels 99-100 staan de plaatnummers 1 in de volgorde grijs, magenta, groen, en donkerblauw van links naar rechts. Op het groene plaatnummer zit boven een "pukkel" zoals die al eens eerder verschenen is.

Ver boven zegel 6 bevindt zich een grijs snijlijntje.

Het modelvel is voor accoord getekend op 29-juli-1987, en is ongeperforeerd.

De stadia-vellen [met de kleuren afzonderlijk resp. in een combinatie van twee] zijn eveneens ongeperforeerd en wijken af van het modelvel omdat de blauwe plaat al aangepast is. Geen telcijfers meer in donkerblauw. Verder zijn nu zichtbaar een aantal donkerblauwe krabbels boven zegel 3, een verticale donkerblauwe streep onder zegel 93, verder een grijs kruis onder zegel 95 waar vlak boven enkele liggende gebogen lijntjes in de vier kleuren. De krabbels, de streep, en het kruis vallen ver buiten het loketvel.

De perforatie is zeer waarschijnlijk kamtanding G = 12 3/4:14 16/25 tanden horizontaal/verticaal, met de velranden boven, onder, en links doorgetand.

Het papier is fosforescent offset-papier van Harrison and Sons, HS6 1630/7%, dat aan de voorzijde wit oplicht en nalicht [fosforescent] en aan de gomzijde alleen oplicht [fluorescent]. Het papierdoorzicht is IIIp=III-60/80/30 met glansdiagonalen -60/40, de papier-richting is ↕ .


Copyright © Printing Matters (Contact Rein Bakhuizen van den Brink)
Last updated on October 22, 2020

HomeNederland bijzondere uitgiften 1987 / Special IssuesRode KruisKind