HomeNederland bijzondere uitgiften 1987 / Special IssuesEuropa Architectuur: Rem Koolhaas en Herman HertzbergerLand- en Tuinbouw

Briefkaart 75 jaar Nederlands Olympisch Comite: 55c

De Olympische Spelen zijn Amsterdam voorbijgeschoten, als troostprijs verscheen op 14 april 1987 een briefkaart, een postzegel kon er niet af, waarmee overigens wel technische hoogstandjes [Olympisch nummer?] werden gerealiseerd. De briefkaart is namelijk uitgevoerd in 10-kleurendruk: 3 maal rasterdiepdruk + 7 maal offset.

Het drukvel beslaat 6x6 kaarten, het modelvel is voor accoord getekend op 17 maart 1987. Op linker-, boven- en rechtervelrand bevinden zich horizontale resp. verticale snijlijntjes ter hoogte van de scheiding tussen de kaarten. Op de linkervelrand naast elke rij paskruizen, op de rechtervelrand een paskruis met cirkel naast de tweede, vierde en zesde rij. Uiterst links zoals gebruikelijk bij offset een horizontale lijn op de derde rij, en uiterst rechts op dezelfde rij een aantal "krabbels".

De rasterdiepdruk op de Palatia is voor de ondergrond Beatrix in blauw, het portret in zwart en de fosforbalk links. Drukrichting is B. Papierdoorzicht niet of nauwelijks te zien, papierrichting ↔ . Zeven-kleuren offset in twee drukgangen, sommige kleuren hebben gerasterde beeldvlakken, steeds met raster 100.

Eerste drukgang:

zwart [raster onder 75 graden], geel [onder 45], lichtblauw [onder 15]

Tweede drukgang:

Donkerblauw, oranje, steenrood, en groen. Alles ongerasterd.

Vijf rondslingerende gebroken ringen [de teleurstelling symboliserend?] in de kleuren groen, steenrood, donkerblauw, zwart en geel.


Copyright © Printing Matters (Contact Rein Bakhuizen van den Brink)
Last updated on October 22, 2020

HomeNederland bijzondere uitgiften 1987 / Special IssuesEuropa Architectuur: Rem Koolhaas en Herman HertzbergerLand- en Tuinbouw