HomeNederland bijzondere uitgiften 1992 / Special IssuesKinderzegels 1992 Zichtbare verschillen tussen Harrison HS3 of HS6 1630/7%

December-postzegels 1992

De december-zegels van dit jaar hebben net als in de voorafgaande jaren iets bijzonders. Het gaat ook dit keer om een een blok van 5x4=20 zegels van 55c voor een totaal bedrag van f 11.-. Anders dan in vorige jaren is het formaat niet nieuw maar al een keer gebruikt, de zegels zijn vierkant: 25.5x25.5mm en "normaalstaand". Wel zijn er twee verschillende zegels te onderscheiden naar kleur. De volgende kleuren zijn gehanteerd: groen, rood, zilver, paars en oranje. De twee zegels zijn aan de volgorde van de kleuren bij de ster van buiten naar binnen te onderscheiden: groen/rood/zilver resp. groen/zilver/rood. Het blok begint links bovenaan met de zegels met een rood hart van de ster dan daarnaast die met een zilver hart en zo verder om en om. De "55c" is in oranje, "Nederland" is in paars, en "1992" is erg vaag paars.

De ontwerper is Gielijn Escher.

De zegels uit de blokken zullen niet los te koop zijn, en de duur van de actie is net als vorig jaar beperkt tot de maand december.

Uitgiftedatum dit jaar: 30 november.

De zegels zijn gedrukt in drukvellen ter grootte van 4x3 blokken in vijfkleuren rasterdiepdruk op de GOEBEL: paars, rood, oranje, zilver, en groen. De cylinders zijn gegraveerd met een Helio Klischograph van R. Hell. De diagonalen van het raster maken een hoek van 50 graden bij de oranje, zilver, en groene cylinder, van 30 graden bij de rode cylinder en van 45 graden bij de paarse. Het aantal rasterpunten tellend langs de zijranden levert op: 10/mm horizontaal en 7/mm verticaal voor oranje, zilver en groen, 15/mm horizontaal en 12/mm verticaal bij paars, en 6.5/mm horizontaal en 10/mm verticaal bij rood.


Op de bovenrand van het drukvel bevinden zich 5 balken [elk uit 7 blokjes bestaand] waarbij de intensiteit van de kleur van links naar rechts in intensiteit toeneemt. Rood en groen boven blok 1 en onder blok 9, paars rechts boven blok 3 en rechts onder blok 11, oranje en zilver boven blok 4 en onder blok 12. Paskruizen vinden we boven tussen blok 1 en 2, en onder tussen blok 9 en 10. Registerbalken vinden we op de boven- en ondervelrand alsvolgt: schuin rood, verticaal rood, groen, en rood boven 2 en onder 10; verticaal zilver boven tussen 2 en 3 en onder tussen 10 en 11; verticaal oranje, rood, paars boven 3 en onder 11.

Modelvellen van bestelstaatnummer 4386 voor accoord getekend op 17 september 1992.

De drukrichting voor het blok is: L.

Voor de blokken zijn de zelfde scheerperforaat-trommels gebruikt als voor de december-zegels van 1990. De tandingsmaat is 14 met 18/18 tanden horizontaal/verticaal. [14.12 als de afmetingen goed zijn]. Tussen de blokken loopt de tanding alleen in de 4 hoeken per blok door, de bruggen zijn horizontaal 1 zegel breed, verticaal 2 zegels hoog.

Op de bovenrand van de blokken in paars:

U kunt deze voordelige december postzegels in december '92 gebruiken voor het binnen Nederland verzenden van kerst- en nieuwjaarskaarten (eventueel in een open envelop) Uw kerst- en nieuwjaarspost mag echter niet groter zijn dan 16 bij 23cm (en niet kleiner dan 9 bij 14cm), niet zwaarder zijn dan 50 gram en moet bovendien rechthoekig van vorm zijn. In alle andere gevallen moet u bijfrankeren tot het normale tarief.

Op de onderrand van de blokken in paars:

U hoeft niet bang te zijn dat u teveel decemberzegels in huis haalt Wat u over heeft kunt u vanaf 1 januari gewoon als postzegel ter waarde van 55 cent gebruiken. Als u altijd de postcode gebruikt en uw decemberpost tijdig post, kunnen wij ervoor zorgen dat uw post keurig op tijd wordt bezorgd. Heeft u vragen, bel dan gratis PTT Post Klantenservice: 06-0417

Het papier is fosforescent rasterdiepdrukpapier van Harrison and Sons, HS 1630/7%, dat onder UV-licht aan de beeldzijde wit oplicht en nalicht [fosforesceert] en aan de gomzijde niet oplicht en dof bljft. De gom is door Joh. Enschedé aangebracht: D2b. Het papierdoorzicht is IIIp ↔ met glansdiagonalen -45/45.


Copyright © Printing Matters (Contact Rein Bakhuizen van den Brink)
Last updated on October 22, 2020

HomeNederland bijzondere uitgiften 1992 / Special IssuesKinderzegels 1992 Zichtbare verschillen tussen Harrison HS3 of HS6 1630/7%