HomeNederland bijzondere uitgiften 1993 / Special IssuesKinderzegels met als thema: de media ofwel de Krant, geluid en beeldNederland bijzondere uitgiften 1994 / Special Issues

December-postzegels 1993

Het lukt steeds weer om van de toch nu wel jaarlijks terugkerende december-zegels iets leuks te maken. Het gaat ook dit keer om een een blok van 20 zegels van 55c voor een totaal bedrag van f 11.-. Anders dan in vorige jaren is de groepering van de zegels en het ruitvormige formaat. De zegels zijn "kerstboomsgewijs" gegroepeerd en we kunnen twee verschillende zegels onderscheiden naar tekening en kleuren. Zonder in een beschrijving van wat precies op de zegels staat afgebeeld te vervallen is de eenvoudigste manier om ze uit elkaar te houden de kleur van de landsnaam: rood resp. blauw. Boven in de "boom" zitten 1+2 blauwe zegels, daaronder 3 rode, dan 2 blauw, vervolgens 2 rode met een paarsblauw "93" vignet er midden in, dan 2 blauwe, 3 rode, 2 blauwe en onderop 2 rode met een blauwe er midden in. Als drukkerskleuren zijn de volgende kleuren gehanteerd: magenta, geel, lichtblauw, zwart en paarsblauw.

De ontwerper is Swip Stolk.

De zegels uit de blokken zullen niet los te koop zijn, en de duur van de actie is zoals gewoonlijk beperkt tot de maand december. Uitgiftedatum dit jaar: 29 november.

De zegels zijn gedrukt in drukvellen ter grootte van 4x3 blokken in vijfkleuren rasterdiepdruk op de GOEBEL: magenta, geel, lichtblauw, zwart en paarsblauw. De cylinders zijn gegraveerd met de Hell Helio-Klischograph. De diagonalen van het raster maken een hoek van 50 graden bij de zwarte cylinder, van 40 graden bij de gele cylinder, van 30 graden bij de lichtblauwe en paarsblauwe cylinder en van 60 graden bij de magenta cylinder. Het aantal rasterpunten tellend langs de zijranden levert op: 10/mm horizontaal en 7/mm verticaal voor magenta, 6/mm horizontaal en 7/mm verticaal bij geel, 12/mm horizontaal en 15/mm verticaal bij zwart, en 6.5/mm horizontaal en 10/mm verticaal bij lichtblauw en paarsblauw.


Op de boven- en onderrand van het drukvel bevinden zich 3 balken [elk uit 7 blokjes bestaand] waarbij de intensiteit van de kleur van links naar rechts in intensiteit toeneemt. Paarsblauw, zwart en gemengd boven blok 2 en onder blok 10. Paskruizen vinden we boven blok 3 resp. 4, en onder blok 11 resp. 12. Registerbalken vinden we op de boven- en ondervelrand als volgt: schuin magenta, verticaal rood, geel, lichtblauw, zwart, magenta en paarsblauw boven 1 en onder 9.

Modelvellen van PTT Ordernummer 6148 voor accoord getekend op 19 augustus 1993.

De drukrichting voor het blok is: R.

Voor de blokken is een speciale scheerperforaat-trommel gemaakt waarbij behalve voor het ruitvormige formaat ook nog eens pennen zijn gebruikt voor gaten binnen in de zegels zelf. Het doet denken aan de vroeger veelvoorkomende perfins of firma-perforaties. Nu zijn ze niet achteraf aangebracht maar tegelijk met het scheerperforaat. Het aantal tanden van de zegels is voor alle vier zijden gelijk: 17.

Binnen in de zegels tellen we 14 gaten bij "Nederland" rood, en 16 gaten bij "Nederland" blauw. De takken van de "kerstboom" hebben een 6 gaten doorlopende perforatie die kruist met de overeenkomstige doorloop van het blok ernaast. Aan de bovenkant lopen 13 extra gaten door, aan de onderzijden 7 extra gaten. De blokken zijn op het drukvel gegroepeerd in 3 horizontale rijen, de bovenste rij heeft de 13 gaten bovenin geheel vrij, de middenste rij heeft de 13 gaten samen met de 7 gaten van de rij blokken erboven resp. de 7 gaten samen met de 13 gaten van de rij blokken eronder, de onderste rij heeft de 7 gaten onderin geheel vrij. Met andere woorden de individuele blokken laten zich herleiden tot afkomstig van de 3 verschillende rijen. De overvloedig voorkomende korte rijtjes extra gaten zijn speciaal zo aangebracht dat ongeacht hoe de afzonderlijke blokken uit de drukbaan zullen worden gesneden het altijd mogelijk is per los blok om vanuit de rand de perforatie in te scheuren. Intern bij PTT Post, ondermee r bij de Filatelistische Dienst is de "scheurbaarheid" uitvoerig getest en goed bevonden. Op de randen van het blok nog aparte instructies: "Hier beginnen" en "Eerst vouwen dan scheuren".


Het paarsblauw is slechts gebruikt voor het "vignet" middenin en voor de randen waarop de tekst:

"Deze decemberzegels zijn voldoende om uw kerst- en nieuwjaarskaarten, [een kaart of een kaart in een open envelop] in december 1993 binnen Nederland te versturen. Uw kerst- en nieuwjaarswensen mogen niet zwaarder zijn dan 50 gram en niet groter dan 16,2 bij 23,5cm." "In alle andere gevallen moet u bijfrankeren tot het normale tarief. Als u altijd de postcode gebruikt en tijdig post, kunnen wij ervoor zorgen dat uw wensen keurig op tijd worden bezorgd. Heeft u vragen, bel dan gratis PTT Post Klantenservice: 06-0417"

Het papier is fosforescent rasterdiepdrukpapier van Harrison and Sons, HS 1630/7%, dat onder UV-licht aan de beeldzijde wit oplicht en nalicht [fosforesceert] en aan de gomzijde niet oplicht en dof bljft. Omdat slechts een zeer beperkt deel van het zegeloppervlak niet bedrukt is, is ter ondersteuning in de inkt van het geel eveneens een fosforescente stof aangebracht. Dit is ooit eerder gebeurd in 1969 waarbij de groene ondergrondkleur van de Erasmus-zegels een fosforescente substantie meekreeg.

De gom is door Joh. Enschedé aangebracht: D2b. Het papierdoorzicht is IIIp ↔ met glansdiagonalen -60/40.


Copyright © Printing Matters (Contact Rein Bakhuizen van den Brink)
Last updated on October 22, 2020

HomeNederland bijzondere uitgiften 1993 / Special IssuesKinderzegels met als thema: de media ofwel de Krant, geluid en beeldNederland bijzondere uitgiften 1994 / Special Issues