HomeNederland bijzondere uitgiften 1994 / Special IssuesKinderzegels met als thema: SamenNederland bijzondere uitgiften 1995 / Special Issues

Nederland 1994 - December

Wat krijgen we dit jaar te zien op de jaarlijks terugkerende december-zegels? Nog steeds gaat het om een een blok van 20 zegels van 55c voor een totaal bedrag van f 11.-. Vorig jaar was het formaat ruitvormig, dit jaar zijn we terug bij een vierkant zegel, 29.0x29.0mm. Er zijn 2 zegels: 55 en Nederland op een rode achtergrond, een ster uitgespaard in groen met een kaars uitgespaard in paars resp. 55 en Nederland op een groene achtergrond, een asterisk uitgespaard in paars met een kerstboom uitgespaard in rood. Deze laatste staat gekanteld met de basis naar links. De zegels zijn als volgt gegroepeerd, met de kleuraanduidingen voor de achtergrond van het waardecijfer als uitgangspunt:

1e rij
groen, rood, groen, rood, groen
[2e rij
rood, groen, rood, groen, rood

baan voor de zwarte tekst over de hele breedte:

Deze decemberpostzegels zijn voldoende om uw kerst- en nieuwjaarskaarten [een kaart of een kaart in een open envelop] in december 1994 binnen Nederland te versturen. Uw kaart moet rechthoekig van vorm zijn [niet vierkant]; niet zwaarder dan 50 gram; niet kleiner dan 9 bij 14cm en niet groter dan 16,2 bij 23,5 cm. In alle andere gevallen moet u bijfrankeren tot het normale tarief. Als u altijd de postcode gebruikt en tijdig post, zorgen wij ervoor dat uw kaarten op tijd worden bezorgd. Heeft u vragen, bel dan gratis PTT Post Klantenservice 06-0417.

[enkele woorden zijn in het rood gedrukt: 50, 9 bij 14, 16,2 bij 23,5, 06-0417] [de tekst dit jaar is bijna als dat van vorig jaar met enkele toevoegingen betreffende de vorm en de minimale afmeting]


3e rij als 2e rij

4e rij als 1e rij

De ontwerper is ...?

De zegels uit de blokken zullen niet los te koop zijn, en de duur van de actie is zoals gewoonlijk beperkt tot de maand december. Uitgiftedatum dit jaar: 28 november.

De zegels zijn gedrukt in drukvellen ter grootte van 3x4 blokken in vijfkleuren rasterdiepdruk op de GOEBEL: rood, geel, groen, zwart en paarsblauw. De cylinders zijn gegraveerd met de Hell Helio-Klischograph. De diagonalen van het raster maken een hoek van 40 graden bij de zwarte cylinder, van 50 graden bij de gele cylinder, van 60 graden bij de paarsblauwe cylinder en van 30 graden bij de rode en de groene cylinder. Het aantal rasterpunten tellend langs de zijranden levert op: 7/mm horizontaal en 10/mm verticaal voor rood en groen, 7/mm horizontaal en 6/mm verticaal bij geel, 12/mm horizontaal en 15/mm verticaal bij zwart, en 10/mm horizontaal en 6/mm verticaal bij paarsblauw.

Op de rechterrand van het drukvel bevinden zich 3 balken [elk uit 7 blokjes bestaand] waarbij de intensiteit van de kleur van boven naar benedenin intensiteit afneemt. Bruin = gemengd, groen, en zwart onder elkaar naast blok 3. Een restantje bruin rechts onderaan naast blok 12. Paskruizen vinden we rechts onder naast blok 6 en rechts boven naast blok 9. De overeenkomstige paskruizen aan de linkerkant zijn op de modelvellen afgesneden, wel aanwezig op de stadiavellen. Horizontale registerbalken vinden we op de rechtervel als volgt:rood, zwart, groen, rood, paarsblauw, geel, rood, en schuin rood van boven naar beneden naast blok 12. Links van blok 10 een horizontale paarsblauwe balk. Daaronder, ter hoogte van zegelrij 4 van blok 10, op enkele niet voor accoord getekende geperforeerde vellen een gespoten zwart nummer tussen asterisken met de basis naar rechts: 204, en 205.


Op de stadiavellen eveneens maar dan de nummers: 099, 188, 245, en 295. Het gaat hier niet om de van ordernummer, drukdatum en veltelnummers voorziene loketvellen in rasterdiepdruk, maar om een interne controle bij Joh. Enschedé en Zonen.

Modelvellen van PTT Ordernummer 7520 voor accoord getekend op 31 augustus 1994.

De drukrichting voor het blok is: B.

Voor de blokken is een speciale scheerperforaat-trommel gemaakt Het aantal tanden van de zegels is voor alle vier zijden gelijk: 20. Perforatiemaat: 13.8. Aan de boven- en onderkant loopt de perforatie door, aan de zijkanten 3 gaten extra. De blokken zijn op het drukvel gegroepeerd in 4 horizontale rijen van 3 blokken. Tussen de blokken zitten onbedrukte strookjes met 7/20 danwel 20/7 tanden.

Het papier is fosforescent rasterdiepdrukpapier van Harrison and Sons, HS 1630/7%, dat onder UV-licht aan de beeldzijde wit oplicht en nalicht [fosforesceert] en aan de gomzijde niet oplicht en dof blijft.

De gom is door Joh. Enschedé aangebracht: D2b. Het papierdoorzicht is IIIp ↕ met glansdiagonalen -60/40.


Copyright © Printing Matters (Contact Rein Bakhuizen van den Brink)
Last updated on October 22, 2020

HomeNederland bijzondere uitgiften 1994 / Special IssuesKinderzegels met als thema: SamenNederland bijzondere uitgiften 1995 / Special Issues