HomeNederland bijzondere uitgiften 1996 / Special IssuesZomer-zegels 1996 'Ouderen, met elkaar en met anderen'Nederland vakantieland

Tom Poes en O.B. Bommel

De twee strip-postzegels, met Tom Poes en Olivier B. Bommel naar Marten Toonder, verschenen in blokjes van twee zegels: 80c en 70c.

De blokjes zijn gedrukt in 4 kleuren offset [beige, steenrood, geel, en zwart] op de Roland Favorit 363 in drukvellen van 5x7 blokken [=7 rijen van 5 blokken naast elkaar]. Het modelvel was voor accoord getekend op 3 april 1996 en ongeperforeerd. Geen PTT ordernummer genoteerd op het modelvel. Op alle randen tussen de blokken enkele snijlijnen, in de vier hoeken twee haaks op elkaar staande. Horizontaal in alle vier kleuren, verticaal idem maar zonder zwart. Op de onderrand halverwege de blokken verticale lijntjes [steenrood en geel], op de zijranden halverwege paskruizen+cirkels [in alle vier kleuren]. Éen Brunner-balk onderaan. Krabbels in het zwart ver links van blok 6 [ROB], en een horizontale lijn ver rechts naast blok 10. In de linkeronderhoek, schuin links onder blok 31 naast elkaar een geel rondje en een beige vierkantje, en daaronder twee steenrode rondjes.

Op de bovenvelrand, boven elke kolom blokken een beige kopstaand gedrukte tekst "PTT Post Filatelie ....".

Er is geen rastering gebruikt, slechts bij het zwart zijn grove zwarte rasterpunten te zien als onderdeel van de tekening.

De blokken hebben kamperforaat Y=13 1/4 :12 3/4 24/16 tanden horizontaal/verticaal, en twee randen geheel doorlopend geperforeerd, de boven- en onderrand niet.

Het papier is fosforescent offsetpapier van Harrison and Sons, HS6 1630/7%, dat aan de beeldzijde onder UV-licht wit oplicht en nalicht [fosforesceert], aan de gomzijde wit oplicht doch niet nalicht [fluoresceert]. De papierrichting is ↔. Het papierdoorzicht is IIIp met glansdiagonalen -45/45. De gom is door Joh. Enschedé aangebracht: D2b.


Copyright © Printing Matters (Contact Rein Bakhuizen van den Brink)
Last updated on October 22, 2020

HomeNederland bijzondere uitgiften 1996 / Special IssuesZomer-zegels 1996 'Ouderen, met elkaar en met anderen'Nederland vakantieland