HomeNederland bijzondere uitgiften 1997 / Special IssuesNederland bijzondere uitgiften 1997 / Special IssuesElfstedentocht voor de 15e keer

10 om te krassen

En alsof het niet genoeg is op 21 januari 1997 verschijnen dan eindelijk de kras-zegels in blokjes van 10 [2x5 = 5 rijen van 2 zegels naast elkaar] met 10 verschillende teksten! Over de tekst in de hartjes een krasbare laag in zilverkleur.

De blokken zijn gedrukt in 5 kleuren rasterdiepdruk op de GOEBEL in drukvellen van 4x4 blokken [=4 rijen van 4 blokken naast elkaar].

Elk blok heeft - tekst met de basis naar links - aan de linkerkant van het blok in het rood de teksten van de afzonderlijke zegels van de linkerkolom verscholen onder de kraslaag, en nog meer naar links naast rij 1: "Aanvang verkoop:", naast rij 2: "21 januari 1997" , tot dus ver in het zwart, dan naast rij 3 een zwarte letter [ of R] gevolgd door vier keer 1A of 1B in de kleuren rood, magenta, zwart en tweede rood van links naar rechts, daarna weer in het zwart naast rij 4: "artikelnummer:", en naast rij 5: "970261".

Aan de rechterkant in het rood - met de basis naar rechts - de teksten van de rechterkolom zegels.

Alle "kras"-teksten gaan vergezeld van een zwart pijltje in de richting van de zegels.

De "kras"-teksten naast de zegels links van boven naar beneden:

schrijf me
ik hou van je
ik denk aan je
ik mis je
zomaar

en recbts:

groetjes
tot gauw
xxx-jes
geintje
wanneer?

Op de bovenblokrand de zwarte tekst: "Tien om te verrassen" voorafgegaan door het rode PTT Post logo.

Op de onderblokrand de zwarte tekst: "Tien om te krassen" "Zelf ook even krassen? dat kan hier", gevolgd door een pijltje naar een horizontale balk met een kraslaag en daaronder de zwarte tekst: "leuk he!".


De letter-cijfer-combinaties bij de vierkolommen verschillen:

1e kolom
L1A1A1A1A
2e kolom
L1B1B1B1B
3e kolom
R1B1B1B1B
4e kolom
R1A1A1A1A

Van de kraszegel blokken bestaan dus 4 verschillende versies f8.- !

Het geperforeerde modelvel was voor accoord getekend op 19 november 1996.

Op de linkerrand van het modelvel naast de 4e rij blokken een reeks driehoekjes in de kleuren - van boven naar beneden - magenta, rood, magenta, zwart, magenta, tweede rood, en magenta; de driehoekjes voorafgegaan door een schuine magenta balk. Op de rechterrand naast de 4e rij eveneens zoŽn reeks driehoekjes gespiegeld gericht in de kleuren - van boven naar beneden - magenta, tweede rood, magenta, zwart, magenta, rood, en magenta. Gevolgd door een schuine magenta balk. Naast de 2 rij zowel links als rechts een zevental blokjes van boven naar beneden lichter wordend in magenta, daaronder idem in het tweede rood, en daaronder een zwarte verticale balk. Naast rij 3 direct onder de zwarte balken een rode en daaronder paskruizen.


De blokken hebben scheerperforaat 14:13 met 25/17 tanden horizontaal/verticaal en 12 extra gaten in de uiterste velranden van het drukvel. Tussen de blokken loopt de perforatie door. Aan de gomzijde zijn de gaatjes aan de onderkant vaak voorzien van een omgeslagen restantje papier

De drukrichting is B.

Het papier is fosforescent rasterdiepdrukpapier van Harrison and Sons, HS3 1630/7%, dat aan de beeldzijde onder UV-licht wit oplicht en nalicht [fosforesceert], aan de gomzijde vermoedelijk niet oplicht. De papierrichting is ↕, papierdoorzicht IIIp met glans -45/45. De gom is de door Harrison aangebrachte: D2c.

De cylinders zijn gemaakt volgens het Hell-procédé, dus gegraveerd. De afzonderlijke kleuren vertonen de volgende patronen:

kleur h/v hoek
zwart 12/15 40 graden
rood 7/10 30
magenta 10/6.5 60
zilver 8/7? 50?
tweede rood 7/10 30


Copyright © Printing Matters (Contact Rein Bakhuizen van den Brink)
Last updated on October 22, 2020

HomeNederland bijzondere uitgiften 1997 / Special IssuesNederland bijzondere uitgiften 1997 / Special IssuesElfstedentocht voor de 15e keer