HomeNederland bijzondere uitgiften 1997 / Special IssuesNatuur en Milieu zegels: landschapsbeheerZomer-zegels 1997 Ķuderen en beeldvorming'

Strippostzegels: Suske en Wiske

Op 18 maart worden zegels uitgegegeven met afbeeldingen uit de stripverhalen van de Vlaamse tekenaar Willy Vandersteen. Het zijn twee zegels van 80c de ene met "Jerommeke" en de andere met "Suske en Wiske, Lambiek en Tante Sidonia". Beide zegels zitten in een strook zoals vorig jaar met de strippostzegelstrip van Marten Toonder, de zegel met het viertal wordt ook uitgegeven in blokken van 10 =[2x5] met als opschrift "10 voor je post" "van Suske en Wiske". De zegels zijn ontworpen door Just van Rossum en Erik van Blokland uit Den Haag. Alle waarden zijn liggend.

De stroken en blokken zijn gedrukt op de 4-kleuren Roland Favorit 363 offsetpers.

De zegels zijn uitgevoerd in vier kleuren: zwart, magenta, geel en cyaanblauw.

De strip-postzegels in stroken

In een strook zitten twee zegels: links "Jerommeke" en rechts het viertal.

De stroken zijn gedrukt in 4 kleuren offset [zwart, magenta, geel, en cyaanblauw] op de Roland Favorit 363 in drukvellen van 5x7 stroken [=7 rijen van 5 stroken naast elkaar]. Het modelvel was voor accoord getekend op 31 januari 1997 en ongeperforeerd. Geen PTT ordernummer genoteerd op het modelvel. Op alle randen tussen de stroken enkele snijlijnen, in de vier hoeken twee haaks op elkaar staande. Op de zijranden halverwege paskruizen+cirkels. éen Brunner-balk bovenaan. Krabbels in het zwart ver rechts van strook 30 [TvG, op sommige niet geaccoordeerde vellen i.p.v. TvG ROB], en een horizontale lijn ver links naast strook 26.

Op de ondervelrand, onder elke kolom stroken een magenta tekst "77906 PTT NEDERLAND "Strippostzegels 1997" Blokje B magenta".

Er is een rastering gebruikt voor de volgende kleuren: magenta 15 graden, cyaanblauw 75, geel 60, slechts bij het zwart geen raster.

De drukrichting is B.


De stroken hebben kamperforaat Y=13 1/4 :12 3/4 24/16 tanden horizontaal/verticaal, en twee randen geheel doorlopend geperforeerd, de boven- en onderrand niet.

Het papier is fosforescent offsetpapier van Harrison and Sons, HS6 1630/7%, dat aan de beeldzijde onder UV-licht wit oplicht en nalicht [fosforesceert], aan de gomzijde noch oplicht noch nalicht. De papierrichting is ↔. Het papierdoorzicht is IIIq met glansdiagonalen -45/45. De gom is door Harrison and Sons aangebracht: D2c.

De blokken

De blokken zijn gedrukt in 4 kleuren offset op de Roland Favorit 363 in drukvellen van 5x2 blokken [=2 rijen van 5 staande blokken naast elkaar]. Het modelvel was voor accoord getekend op 5 februari 1997. De modelvellen waren ongeperforeerd. PTT ordernummer: ??. Op de linker-, boven-, onder- en rechterrand tussen de blokken snijlijnen, in de vier hoeken twee haaks op elkaar staande. Op de zijranden halverwege paskruizen+cirkels. één Brunner-balk bovenaan. Krabbels ver rechts van blok 10 [ROB] ter hoogte van zegels 6/8, en een horizontale lijn ver links naast blok 6 ter hoogte van zegel 7.

De drukrichting is B.

De titel van de blokken in de boven- en de onderrand, "Aanvang verkoop: 18 maart 1997", rechts naast zegel 10, "Artikelnummer: 970462" rechts naast zegel 8. Tekst met de basis naar rechts. Links naast zegel 3 een zwarte letter L of R met daarachter vier 1-en in de kleuren zwart, magenta, geel en cyaanblauw. De bovenste rij van 5 blokken heeft steeds een L, de onderste rij een R. Ook de plaatnummer-combinaties staan met de basis naar rechts.

Op de ondervelrand, onder elke kolom blokken een zwarte gedrukte tekst "PTTNEDERLAND "Strippostzegels velletje" " gevolgd door de woorden in overeenkomstige kleuren "cyaan" "magenta" "yellow", en "black". Bij de eerste kolom nog voorafgegaan door "77906" in zwart, en bij de andere kolommen met een aparte toevoeging in het zwart: 77914. Onder de zwarte druk nog een gele druk: PTT NED Strip post zegels.

De rastering van de afzonderlijke offset-platen is dezelfde als bij de zegels uit stroken.

De blokken hebben kamperforaat Y=13 1/4 :12 3/4 24/16 tanden horizontaal/verticaal, en alle randen geheel doorlopend geperforeerd.

Het papier is fosforescent offsetpapier van Harrison and Sons, HS6 1630/7%, dat aan de beeldzijde onder UV-licht wit oplicht en nalicht [fosforesceert], aan de gomzijde niet oplicht Het papier bevat derhalve geen witmaker, slechts de coating bevat nog witmaker.

De papierrichting is ↔. Het papierdoorzicht is IIIq met glansdiagonalen -45/45. De gom is door Harrison and Sons aangebracht: D2c.

Qua drukprocédé, papier als ook wat tanding betreft is er geen verschil te zien tussen de velzegels en de blokjes.


Copyright © Printing Matters (Contact Rein Bakhuizen van den Brink)
Last updated on October 22, 2020

HomeNederland bijzondere uitgiften 1997 / Special IssuesNatuur en Milieu zegels: landschapsbeheerZomer-zegels 1997 Ķuderen en beeldvorming'