HomeNederland bijzondere uitgiften 1998 / Special IssuesPriority-zegelsVrede van Munster en Grondwet 1848

Zegels van 0c

Op 2? januari 1998 verschijnt een zegel van 0c ter gelegenheid van de beursnotering van PTT Post. Op de dag van de beursnotering kan deze zegel gebruikt als zegel van 80ct:

"Deze postzegel is 80c waard op de dag dat PTT Post naar de beurs gaat. Dit juweeltje geldt dan als postzegel voor brieven en kaarten tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. Astublieft!"

Het zegel van "0c" - de waarde gevormd door edelstenen op fluweel - is gevat in een blok van 12.4x17.4cm. Het vierkleurige zegel is ontworpen door Traast en Gruson in Schiedam. De blokken zijn op zelfklevend 170grams karton [Vellum Permanent Laser], de zegel is voorzien van een "slitvorm" met 24/16 "tanden" horizontaal/verticaal - 36x25mm - zodat de zegel uit het blokje kan worden "gewipt".

De blokken zijn gedrukt in drukvellen ter grootte van 4x4 in vierkleuren offset op de Mitsubishi. De kleuren geel, magenta, cyaanblauw en zwart hebben rastermaat R120, en rasterhoeken als volgt: geel 60, magenta 15, cyaanblauw 75 en zwart 45 graden.

Het van slitvorm voorziene modelvel was voor accoord getekend op 27 oktober 1997.

Aan de linkerkant van het drukvel zit een Brunner-balk, halverwege de boven- en ondervelrand paskruizen, tussen en halverwege de blokken zitten verticale snijstrepen zowel op de boven- als op de onderrand. Boven blok 4 "krabbels" met "ROB". Halverwege de rechtervelrand vier kleurblokken over elkaar heen.

Drukrichting is L.

Het papier is niet-fosforescent offsetpapier van Harrison and Sons, dat aan de beeldzijde onder UV-licht niet oplicht en niet nalicht, aan de gomzijde niet oplicht. De papierrichting is |, papierdoorzicht niet vast te stellen, glans -45/45. De gom - tussen zegel en kleeflaag - is door Harrison aangebrachte: D2c. Aan de linkerkant van het zegel is een fosforbalk aangebract.

De oplage is 6.580.000 blokken.

In het Belgische Bondsblad 'De Postzegel" van december 1997 gaf hoofdredacteur E. Schepens in zijn rubriek "Nieuws uit Nederland" al een voorproefje:

"Een prachtig initiatief

Wij hebben ons laten vertellen dat de Nederlandse PTT Post de intentie heeft begin december in iedere woning van Nederland, een envelop te deponeren met hierin een zegel van 0.00 cent, die vanaf 17 december tot 10 januari 1998 zal mogen gebruikt worden voor de frankering van eindejaarskaarten in binnenlandse dienst. Als dit bericht inderdaad met de werkelijkheid strookt, dan kunnen wij dit enkel en alleen toejuichen, alhoewel wij vrezen dat een groot aantal van deze zegels in de albums van de verzamelaars zal terechtkomen."

Om een dergelijk bericht in het december-nummer te kunnen plaatsen moest de "informatie" al eind oktober 1997 beschikbaar zijn geweest. Het artikelnummer [971600] wijst op een planning voor 1997 zoals uit het Belgische verhaal spreekt.


Prestige boekjes

De Engelse Post heeft een lange traditie van prachtig verzorgde postzegelboekjes waarbij de zegels eigenlijk maar bijzaak zijn. Uitvoerig wordt de geschiedenis van een roemrucht bedrijf uit de doeken gedaan [b.v in 1972 en 1980 Wedgewood; in 1997 BBC] of - zoals in het maart nummer aangekondigd - de geschiedenis van een postzegelemissie en wel het op 10 maart 1998 uitgegeven postzegelboekje gewijd aan de 'Wilding' zegels van Koningin Elisabeth II. Deze postzegelboekjes passen natuurlijk van geen kanten in een traditioneel postzegelalbum. De echte filatelisten-vandalen demonteren natuurlijk zo'n prestigeboekje om de losse 'panelen' met aanhang in hun album te krijgen. Immers de voor deze productie noodzakelijk lay-out had als bijwerking dat er een fosfor-balkje [te kort, te lang] op een ongebruikelijke plek belandde en dus een apart nummer in de Machin-bijbel verdiende. Dat het complete boekje eigenlijk het enige relevante verzamelobject zou kunnen zijn komt bij praktisch niemand op.

In Nederland heeft de PTT zich nog niet laten verleiden. De nationale gloeilampen-industrie of 's lands luchthaven zouden toch best als eerste in aanmerking kunnen komen. Maar nee, zonder dat iemand het door had - ook PTT-Post niet - hebben de verzamelaars van Nederland begin januari 1998 het allereerste Nederlandse Prestigeboekje in huis gekregen! Een boekje gewijd aan de prestaties van het Nederlandse postbedrijf nog wel. Als echter over enige tijd dat bedrijf naar de beurs gaat zullen de Nederlandse filatelisten massaal het prestigeboekje gaan demonteren! Onze Engelse collega's zullen hoofdschuddend naar ons kijken en denken 'wij hebben ruim £ 7. 50 [circa f 27,-] neergeteld voor zo'n boekje, en als we gaan demonteren doen we dat met beleid', maar 'die Nederlanders hebben geen respect voor iets wat ze voor niks krijgen'.

In de handel

De bekende postzegelhandel in de Passage in Den Haag bood begin 1999 een DAVO album-blad met daarop het boek losgescheurde blokje met de 0-cent erin aan voor f 12.50. Zou dit betekenen dat de zegel van 0-cent door de smaakmakers als postzegel is geaccepteerd?? En betekent het dan ook dat de verzamelaars die - net als bij de blokken van 10 - eerst wijsgemaakt zijn dat dit geen filatelie is nu flink in de beurs mogen tasten?


Copyright © Printing Matters (Contact Rein Bakhuizen van den Brink)
Last updated on October 22, 2020

HomeNederland bijzondere uitgiften 1998 / Special IssuesPriority-zegelsVrede van Munster en Grondwet 1848