HomeNederland bijzondere uitgiften 1998 / Special IssuesKoninklijke BibliotheekGouden Koets 100 jaar

Splitsing KPN

De twee zegels van 80c 'rood' TNT Postgroep en 'groen' KPN NV zitten schaakbordsgewijs op een loketvel van 10x10. Als eerste zegel linksbovenaan zit het 'rode' zegel; qua ontwerp hoort de 'rode' zegel boven de 'groene' waarbij op de perforatiescheiding het getal '160' en het woord 'splitsing'. De zegels verschenen op 29 juni en zijn ontworpen door Haiko Beukers uit .... en Marga Scholten uit ...

De zegels zijn gedrukt op de 6-kleuren Mitsubishi offsetpers, in dubbelvellen van 10x10.

De zegel is uitgevoerd in vijf kleuren: zwart, rood, groen, blauw en blanke lak. De blanke lak laat zich bij schuin opvallend licht zien en is gebruikt voor een enveloppe en een draagbaar telefoontoestel.

De randverschijnselen zijn als volgt:

Telcijfers in zwart 1-10 links, 10-1 rechts.

Paskruizen boven de zegel 1 en 10 van het bovenvel [=R-vel], en onder zegels 91 en 100 van het ondervel [=L-vel]. Ver boven zegels 8/9 van het R-vel enige krabbels in het zwart [Rob]. Een verticale zwarte streep ver onder de overeenkomstige zegel van het ondervel [=L-vel]. Stadiavellen hebben echter 'Rob' doorgestreept en daarnaast 'JOS'.

Onder zegel 100 staan een zwarte L of R gevolgd door vijf 1-en: zwart, rood, groen, blauw en blanke lak, alles van links naar rechts. Het offset-plaatnummer in blanke lak is alleen bij schuin opvallend licht te zien.

Onder de zegels 91-92 staat het "Artikelnummer: 981910" en "Aanvang verkoop 29 juni 1998" onder zegels 94-95.

Op de linkervelrand één Brunner-balk. De Brunner-balken zullen op de loketvellen niet te zien zijn. Links van de Brunner-balk, met de basis naar rechts, de woorden "Cyan", "Magenta", "Zwart" en "Geel" in de kleuren: blauw, rood, zwart en groen.

De offset-platen zijn niet gerasterd, behalve die voor blauw [het woord 'splitsing'] met rastermaat 120 en rasterhoek 75 graden.

Ongeperforeerde modelvellen voor accoord getekend op 12 mei 1998. PTT ordernummers: ??-??.

De oplagevellen hebben kamperforaat Y=13 1/4 :12 3/4 24/16 tanden horizontaal/verticaal, en drie velranden geheel doorlopend geperforeerd, de linkerrand niet.

Het papier is fosforescent offsetpapier van Harrison and Sons, HS6 1630/7%, dat aan de beeldzijde onder UV-licht wit oplicht en nalicht [fosforesceert], aan de gomzijde niet oplicht en dof bliijft. De papierrichting is ↕. Het papierdoorzicht is IIIq met glansdiagonalen -45/45. De gom is door Harrison and Sons [=De La Rue] aangebracht: D2c. [?] Het duidelijke vlekken-patroon lijkt te ontbreken.


Copyright © Printing Matters (Contact Rein Bakhuizen van den Brink)
Last updated on October 22, 2020

HomeNederland bijzondere uitgiften 1998 / Special IssuesKoninklijke BibliotheekGouden Koets 100 jaar