HomeOverzicht cijfertype Wim Crouwel - zelfklevendGeen gehoor stickers

Geen gehoor' en hoe verder?


Postzendingen die door hun formaat of aard [aangetekend, expresse; er moest voor getekend worden] niet zonder meer in de brievenbus konden worden gedaan, vormden in de stroomlijning van de postbezorging in de eind jaren 1990 een kostenpost die steeds zwaarder ging wegen. Werden ooit deze stukken met de gewone postbezorging meegenomen, steeds meer werden aparte bestelrondes speciaal voor deze 'belstukken' ingesteld. Kennelijk waren de reeds geheven tarieven voor deze stukken niet voldoende om uit de kosten te komen, want de tarieven voor expresse, aantekenen en pakketten ging snel zeer sterk omhoog.

Gelijkertijd werd de concurrentie van pakketten en spoed-stukken bezorgende particuliere bedrijven groter in de gedeeltelijk opengegooide postmarkt. De aparte spoedbesteldienst van PTT ging samen met EMS. En EMS ging in 2000 over in de al langer bestaande TNT, alles nog onder de vlag van PTT.

Als de 'belstukken' niet afgegeven konden worden, werden bij de geadresseerden 'kennisgevingen' achtergelaten met instructies hoe later de zending op te halen danwel of er eerst nog een tweede bezorgronde gepland was. Op de stukken zelf werden stickers geplakt waarop aangegeven was wanneer en door welke bezorger het stuk was aangeboden resp. of het de eerste keer was aangeboden of al een tweede keer.

Eind 1999 werd - met de reorganisatie en reintegratie van de pakketdienst in het verschiet - een standaardisatie van stickers en formulieren voorbereid. Naast de aparte 'geen gehoor' + 'Kennisgeving achtergelaten' stickers werden nieuwe stickers geplakt die duidelijk aangaven naar welk kantoor de zendingen terug moesten. Door midddel van specifiek voor elk kantoor beschikbare kleuren werd dit ook optisch goed zichtbaar gemaakt.


In de loop van 2000 werd na een uitproberen in de rayons Leiden en Amsterdam een combinatie van de reeds lang bestaande 'geen gehoor' stickers en deze nieuwe gekleurde sticker landelijk ingevoerd zij het dat aan de rayons nog enige vrijheid werd gegeven om al of niet van dit systeem gebruik te maken. De oude 'geen gehoor' stickers bleven nog lang in omloop en zijn zelfs nu - begin 2004 - nog vaak aanwezig bij de pakkettenchauffeur.

Dit artikel is geinspireerd door het pionierswerk van Peter Vermeulen uit Amsterdam die in 2003 is begonnen met de publicatie van:

- P2261
peel-off sticker kennisgevingen
peel-off sticker poststukken
Inleidende publicatie voor de studiegroep postmechanisatie

De eerste editie kwam uit in mei 2003, een tweede, herziene editie in juli 2003 en een aanvullingen boekje in november 2003.


Inmiddels heeft Peter Vermeulen een regelmatig verschijnend tijdschrift laten uitkomen waarin alle nieuwtjes op dit gebied [en aanverwante zaken] aan bod komen en direct onder de mensen: Geen Gehoor .

In october 2006 werd de naamswijziging doorgevoerd van TPGPost naar TNTPost die had tot consequentie dat overal voor nieuwe formulieren moesten worden aangemaakt en dat oude [met TPGPost] letterlijk de prullemand in mochten .....

Het centrale artikel was tot recent binnen TPGPost P2261 en TNT PS6061 , nu is het PS6063 bij TNT Post!


  • Peel-off sticker type 0
  • Peel-off sticker type I
    Formuliernummer 1

    Formuliernummer 2

    Formuliernummer 3

    Formuliernummer 4

    Formuliernummer 5

  • Peel-off sticker type II met PTTPost
    Formuliernummer 6
    'P 2261-MAD/ZAD (versie 0401)'
    Formuliernummer 7
    'P 2261-euro-MAD/ZAD (versie 0102)'
    Formuliernummer 8
    'P 2261-stp-MAD/ZAD (versie 0102) '
  • Peel-off sticker type III met gedrukte 'TPGPost' op sticker
    Formuliernummer 9 - met gedrukte tekst
    'P 2261-stp-MAD/ZAD (versie 0102)'
    Formuliernummer 13 - met geprinte tekst
    'P 2261-i- (versie 0603)'
    Formuliernummer 14 - met geprinte tekst - ronde rode balkjes
    'P 2261-i- (versie 0603)'
    Formuliernummer 16 - met geprinte tekst
    'P 2261-i- (versie 00905)'
    Formuliernummer 19 - met geprinte tekst - geen artikelcode



Copyright © Printing Matters (Contact Rein Bakhuizen van den Brink)
Last updated on October 22, 2020

HomeOverzicht cijfertype Wim Crouwel - zelfklevendGeen gehoor stickers