Home Papier Chronologie van de diverse papierdoorzichten Glansdiagonalen

Coating

Bij het bedrukken van het papier, dringt de drukinkt enigszins in het papier, zowel in de breedte als in de diepte. Extreem duidelijk is dat bij vloeipapier, een druppel inkt veroorzaakt een grote vlek. Bij gewoon papier heeft de duidelijkheid en de expressie van de druk te lijden onder de grote absorptie van de inkt in het papier. De inkt dringt beter in de poriŽn tussen de vezels door, er is meer inkt nodig en de kans op het doorschijnen van de druk naar de achterkant wordt groter. Om dit tegen te gaan wordt het papieroppervlak bewerkt. Door satineren (gladmaken door het papier onder druk tussen walsen door te laten gaan) wordt de ergste absorptie verminderd. Een beter effect bereikt als op het papieroppervlak een laag van kaoline of chinese klei wordt gesmeerd.

Behalve ten behoeve van het verbeteren van de drukkwaliteit worden coatings gebruikt als dragers van andere substanties:

  • toevoeging van witmakers (fluorescente stoffen) om het papier een witter uiterlijk te geven.
  • toevoeging van luminescentie (fluorescente of fosforescente stoffen) in het kader van de postmechanisatie. Onder de UV-lamp zijn de toegevoegde substanties goed te onderscheiden.

Aangezien een uitsplitsing naar waarneembare soorten coating geschiedt aan de hand van de UV-reactie wordt dat ook daar verder besproken.


Copyright © Rein Printing Matters (Mail to the webmaster Rein Bakhuizen van den Brink)
Last updated on December 28, 2011

Home Papier Chronologie van de diverse papierdoorzichten Glansdiagonalen