HomeOverzicht bijzondere uitgiften 2004 - Survey Special Issues 2004Aanbestedingen en reorganisatiesFosfor bij de Nederlandse zegels

Geocities-zegels

Het nieuwe ontwerp voor de rollen in de HYTECH loketfrankeermachines heeft een patroon van bruine (inter)nationale adressen [Waterkant, Jackson Boulevard, Weeshuiswal, Via Olimpica, e.d. Door een aantal gebruikte stroken te vergelijken en aan elkaar te voegen ontstaat een compleet beeld ter lengte van ongeveeer 45.5cm. De reeks van 'cijfers' afgewisseld door 'c' en 's' maken het mogelijk de doorlopende baan te beschrijven. Een duidelijk cylinder-voeg zitten tussen 'La' en 'Rambla. Op die plek is van boven naar beneden geen druk aanwezig:

vanaf 'Rambla' -

2043C5521354027S154331279144512

tot en met 'La'. De '012SC' zijn 13.5mm hoog, de '34579' 18mm, de '6' is niet gebruikt.

Cognitive Solutions

In de rubriek België is verondersteld dat de situatie van de Nederlandse loketfrankeermachines geheel zouden afwijken van de Belgische. In 2000 heeft in Nederland een proef gespeeld met een geintegreerd systeem onder de naam Hytech. Hiervoor werd gebruik gemaakt van de voorbedrukte stroken die al eerder waren ingezet voor de Frama en de Nagler postzegelautomaten. Na afloop van de proef zijn in mei 2001 enkele kantoren voorzien van onder het Hytech programma draaiende computers met randapparatuur. De printer die hierbij hoorde was de algemeen beschikbare Barcode Blaster CL van Cognitive Solutions - inderdaad dezelfde als een jaar later bij België! In eerste instantie werd onbedrukt thermisch papier gebruikt dat na verhitting een rode druk opleverde [incidenteel bij oververhitting ook een [bijna] zwarte]. Vanaf 2 juli 2001 wordt gebruikt gemaakt van voorbedrukte rollen papier met een zwarte druk na verhitting. Wie deze zegels dan ook probeert los te stomen houdt een zwart stukje papier over!

De rol van Hytech is niet echt duidelijk meer - een sticker op de Cognitive Solutions printers is vaak nog wel aanwezig, maar bij de meeste kantoren is er niets dat op Hytech wijst. Soms is er iets als: "Hytech International / Leading Postal Technology / Voice +31 (0) 356422450 / www.hytech-europe.nl" of "Hytech Linerless / Leading Postal Technology".

Het heeft dan ook weinig zin meer om van Hytech-stroken te spreken, beter is de term Cognitive Solutions stroken of eventueel zoals in België ook wel geschied te praten over de Barcode Blasters.

De Barcode Blaster CL printers zijn specifiek gericht op thermische druk met 'linerless' papier. Met 'liner' wordt het dragerpapier bedoeld dat we kennen van de zelfklevende postzegels en andere stickers. En inderdaad zijn sinds juli 2001 de rollen voor de loketfrankeermachines zonder dragerpapier. Niet vreemd hierbij is dat het papier een duidelijke gladde laag bezit aan de voorzijde - net als trouwens bij de oorspronkelijke stroken van België. In België daarentegen is men niet overgegaan op 'linerless' en wordt bijna uitsluitend ongecoat papier gebruikt. Ook is daar het recentere model Barcode Blaster Advantage in gebruik.

Cognitive Solutions en de Worldpack Special verzendbewijzen

De grote formulieren voor pakketten binnen en buiten Europa [P 2318, P 2319 resp. P2320] waren tot 1 januari 2004 steeds voorzien van een barcodes in de CC .... NL reeks. Voor post binnen de Europese Unie: CC 200 gevolgd door 5 cijfers en een controle getal en nog eens NL. De eerste 3 cijfers liepen van 200 t/m 226. Vergelijkbare formulieren voor buiten Europa hadden begincijfers van 800 t/m 824.

Per 1 januari 2004 is voor binnen de EU een veel kleiner formulier [of sticker] in gebruik en voor buiten de EU is slechts het formaat van de formulieren met enkele centimeters afgenomen. De oude EU formulieren waren plotsklaps verdwenen - teruggestuurd dan wel bij het oud papier gezet, de nieuwe zijn een stuk handzamer en gelden ook voor pakketten t/m 30 kg.

Het kleinere formulier heeft TPG code P 2322 (versie 0104) en is getiteld 'Worldpack Special Europese Unie t/m 30kg'. Er is een barcode aanwezig met daaronder b.v. '3S PWPS 0763437'. De reeds gevonden nummers lopen van '075....' tot '180....'

Nauwelijks een hafl jaar in gebruik zijn deze verzendbewijzen per 6 september 2004 voor de gewone kantoren afgeschaft. De pakketten voor binnen de EU dienen voortaan te worden voorzien van een strook met een barcode uit de Cognitive Solutions Barcode Blaster printer! De voorraad stickers wordt zo maar bij het oud papier gezet of in de prullemand gedumpt. Terwijl daarentegen op sommige kantoren met nog de oranjerode voorbedrukte stroken - de zakelijke balies - de Worldpack Special stickers nog gewoon in gebruik blijven....


Copyright © Printing Matters (Contact Rein Bakhuizen van den Brink)
Last updated on October 22, 2020

HomeOverzicht bijzondere uitgiften 2004 - Survey Special Issues 2004Aanbestedingen en reorganisatiesFosfor bij de Nederlandse zegels