HomeOverzicht bijzondere uitgiften 2004 - Survey Special Issues 2004Persoonlijke December-zegels 2004Geocities-zegels

Aanbestedingen en reorganisaties

Na een aanbestedingsronde liggen de contracten voor de komende 3 jaar vast voor wat betreft het laten drukken van de meeste Nederlandse zegels. Waren het tot nog toe 3 drukkerijen: Walsall Security, De La Rue Security [v/h House of Questa] en Joh. Enschedé Security Printing, voor de komende periode is De LaRue afgevallen. Op 25 november 2003 maakte De La Rue bekend te gaan inkrimpen en de drukkerijen in Peterborough en Byfleet te gaan verkopen cq te sluiten. 200 banen gaan verdwijnen. De La Rue nam ruim een jaar geleden House of Questa over van de Canadese groep MDC. En dan nu is Questa echt weg. De machines worden overgeheveld naar de vestiging van DLR in Dunstable. De overheveling van de postzegelproductie naar Dunstable gaat het komende jaar 10 miljoen pond kosten, maar ze verwachten jaarlijks 3 miljoen te besparen. In juni 2003 had De La Rue al voorgoed de drukkerij van het vroegere Harrison and Sons in High Wycombe gesloten.

Onder het nieuwe contract met TPGPost gaat vanaf mei 2004 - daarvoor was alles al geregeld resp. gedrukt - Joh. Enschedé de bijzondere uitgiften drukken [wat Questa deed] en de postwaardestukken [wat Walsall deed] en blijft Walsall de [semi-]permanente zelfklevende zegels drukken. De zegels in rollen voor de zakelijke markt blijven bij Joh. Enschedé [apart contract]. Ook de aanbesteding van de December-zegels is een afzonderlijke aangelegenheid.

Gezien de interne problemenen van DLR zullen de permanente zegels type Nikkels die bij Questa werden gedrukt - zie het verhaal verderop - op een zeker moment wel elders moeten worden bijgedrukt. Dit wordt per afzonderlijk contract geregeld.


Copyright © Printing Matters (Contact Rein Bakhuizen van den Brink)
Last updated on October 22, 2020

HomeOverzicht bijzondere uitgiften 2004 - Survey Special Issues 2004Persoonlijke December-zegels 2004Geocities-zegels