Home2009 Maart Nederland2009 Mei Nederland

2009 April Nederland

De vast-kader postzegels die via de website van TNTPost kunnen worden besteld met een eigen afbeelding in dat kader

Vanaf eind 2005 tot aan de ochtend van 10 november 2008 werden bestellingen afgehandeld en geprint door Cendris in Leidschendam op één printer van het merk Ricoh [?].

In de loop van 2008 had TNTPost al experimenteel grotere bestellingen laten afhandelen via de Groningse drukkerij Lijnco. Eind oktober werd duidelijk dat alle bestelllingen via het internet voortaan m.b.v. een nieuwe 'applicatie' bij Lijnco in Groningen zou gaan lopen. Die overgang vond plaats om 10 uur 's ochtend op de 10e november 2008. Wat direct opviel bij de nieuwe 'applicatie' was het meedrukken van het bestel-nummer . Dit nummer was net boven de 200.000 gekomen - gerekend sinds het begin in medio 2003!

Op 3 februari 2009 was de stand al 355.270! Ruim 150.000 bestellingen in nog geen 3 maanden - dus tegen de 2.000 per kalender-dag... Een ongehoord succes. In die aantallen zit tussen 18.11.2008 en 04.01.2009 ook alle bestellingen van de 34c december-zegels.

Kwalitatief zijn de Lijnco-drukken een enorme verbetering ten opzichte van de Cendris-prints. Een veel fijner raster dan bij Cendris.

Alle Ricoh-prints sinds 2003 vertoonden de zogenaamde Machine Identification Code in de vorm van gele punten in een bepaald patroon. Tot op heden zijn er 5 verschillende printers geidentificeerd in de periode dat de zegels bij Joh. Enschedé in Haarlem werden geprint. Van die 5 printers lijkt er één continue in gebruik geweest te zijn voor de bedrijfspostzegels op zelfklevend papier.

Sinds de overgang eind 2005 naar Cendris in Leidschendam is zoals gezegd maar één printer gebruikt voor alle zegels zowel die op gegomd papier als die op zelfklevend papier. Dit viel te constateren aan de MIC.

Alle recente zegels die bij Lijnco zijn geprint hebben een MIC in een patroon van 15x8 gele punten. Dit doet denken aan het patroon dat al jaren in gebruik is op digitale printers van Fuji Xerox - de Docucolor 40/40 van de Australische PTT en de diverse Docucolors van de Oostenrijkse Staatsdrukkerij.. Bij al deze prints is in dat patroon van 15x8 goed af te lezen het machinenummer doch meestal ook de datum en tijdstip van printen. In Nederland is zo'n MIC met datum slechts bekend bij de door Lijnco geprinte zegels van 'Hand bijt hond' van de NCRV-actie en bij de zegels van Ricoh Brand One. Het is dan ook niet zo vreemd te veronderstellen dat Lijnco over méér Xerox digitale printers beschikt.

Hoeveel? En hoe te onderscheiden?

De regelmaat die te zien valt in het gele punten patroon is de volgende:

- horizontaal steeds een oneven aantal punten per rij - verticaal steeds een oneven aantal punten per kolom, behalve in de meest rechtse, de 15e kolom waar een even aantal punten staat

Door deze indeling is altijd een basis-stand terug te vinden [even aantal in de 15e kolom] en ook al zou ergens een geel puntje ontbreken dan nog is deze te reconstrueren omdat je horizontaal en verticaal steeds op een oneven aantal uit moet komen..

Tellen we alle gele punten bij elkaar op dan is het resultaat als volgt:

54, 56, 58, 60 en 62

waarbij de 62 steeds is gevonden bij de zelfklevende zegels [December-zegels, bedrijfszegels].

Het lijkt er dan ook sterk op dat we te maken hebben met 5 verschillende printers.

[zie afbeeldingen]

Bij één en hetzelfde zegel b.v. de zegels voor de Postex 2008 waren de patronen al verschillend voor die welke uit verschillende pakjes kwamen bij de Collect Club stand. Bij een oplage van 1.500 blokken is het ook niet zo vreend dat Lijnco meerdere printers zou hebben ingezet.

Twee typen kaders bij de zwartgrijze kader zegels

Wat in de loop van oktober 2008 bij de bestelling nog via Cendris duidelijk was geworden was dat het zwartgrijze kader van de basis-blokken 2 rasterstanden kon hebben. Zie ook de rubriek van februari voor de zegel van de NBFV.

Bij de zegels die Cendris had beprint waren beide typen raster:

- onder een hoek van 45 graden - onder een hoek van 70 graden

te vinden.

Bij de sinds 10 november 2008 bij Lijnco geprinte zegels is het zelfde nog steeds aanwezig. Kennelijk zijn grotere voorrraden basis-blokken van beide types aanwezig.

In de voorraad van de Loosdrecht beurszegels was ruw weg de helft voorzien van het ene type en de andere helft van het andere type. Ook hier weer een bestelling van vermoedelijk 1.500 blokken.

Bij bestellingen van een geringere omvang zoals b.v. gedaan door de Leidsche Vereniging van Postzegel Verzamelaars met een zegel gewijd aan de Pilgrim Fathers komen eveneens beide typen voor. Zij het dat hier het 45 graden raster veel minder vaak voorkwam. En dat op een voorlopige oplage in 2 bestellingen van 200+250-+250 = 700 blokken.

[zie afbeeldingen]

De 74 c Kon. Beatrix hangblokken

De 74c is voorzien van een reeds eerder door Walsall Security Printing gebruikte slit resp. ril-lijn stans die echter wel anders is dan die bij de voorganger, de 70c. Kenmerken die we al gezien hadden bij b.v. de 65c en 80c zijn nu weer aanwezig:

slit kenmerk 45 = op zegel 1 is in de linkerbovenhoek de slit niet doorlopend ril kenmerk 28 = het tweede rilgat van rechts is veel korter.

Dit zijn de meest in het oog lopende kenmerken. Andere kenmerken die bij de 80c indertijd soms terug te vinden waren en afkomstig waren van de Rotometrics slit-plaat waren de tekst en andere tekens die op de linkerzijrand van de blokken uit de 1e kolom op de cylinder zaten:

- BEATRIX MADE IN USA - MOD 0 - verticale streep

Deze afdrukken van de slit-plaat zijn met schuin op het karton vallend licht soms zeer goed te zien, helaas niet bij elk blokje compleet.

Op de rechterzijkant van de blokken van de 6e kolom op de cylinder moeten ook afdrukken van de slit-plaat te zien zijn. Bij de 80c was dat toen niet veel meer dan een verticale lijn.

[zie afbeeldingen]


Copyright © Printing Matters (Contact Rein Bakhuizen van den Brink)
Last updated on October 22, 2020

Home2009 Maart Nederland2009 Mei Nederland