HomeNederland 2018Nederland 2018 - Beleef de NatuurNederland 1923 Jubileum revisited

Nederland 2018 - Mooi Nederland

Op 23 januari 2018 verschenen 3 blokken met Mooi Nederland zegels. Blokken met 5 dezelfde zegels met stadspoorten uit Hattem, Bergen op Zoom en Vianen. Soeraya Siemons Grafisch ontwerp [poorten] en Jan Rothuizen [geschreven en getekende rapportage op de blokrand]. Jan Rothuizen o.a. bekend van zijn maandelijkse tekening voor de Volkskrant. Gedrukt in 3-kleuren [!] offset-druk met velinleg [incl. L-vormige fosforbalk] bij Joh. Enschedé Security Printing in Haarlem. Zwart voor het zegel zelf, de tweede kleur voor de tekening op de blokrand. Fosfor als derde kleur. De kleuren zijn ongerasterd.

Niet onmogelijk dat de 3 blokken op één drukvel zaten gezien het minimaal aantal gebruikte kleuren. Het zegelformaat A = 20.8x25.3mm; kamtanding 13.333:12.8 14/16 tanden horizontaal/verticaal. Papierrichting ↔ (horizontaaal). In doorzicht is een duidelijke zeefstruktuur te zien. Artikelnummer: 380361 [Vianen], 380362 [Bergen op Zoom], 380363 [Hattem], en productbarcode:, +111951 [Vianen], +111975 [Bergen op Zoom], +111999 [Hattem].



De Saskia-zegels uit de blokken met andere Rembrandt-motieven hadden alle aan de rechterzijde een doorlopende druk; bij de Duits-Nederlandse zegels waren er veel bij die een blanco witte rand hadden op de tanding aan de rechterzijde. Ook waren er zegels bij die zowel boven als onder een doorlopende druk hadden; maar het mooist was toch wel een fragmentje met rood in de linkertanding wat precies overeenkwam met het rood in het hoedje aan de rechterzijde! Kortom er hadden in ieder geval 2 Saskia-zegels direct naast elkaar gezeten. Gezien het feit dat er zegels met zowel boven als onder doorlopende druk bestaan moet de velopmaak met blokken van minstens 2 zegels hoog geweest zijn. Ondertussen heb ik een blok van 12 [=3x4] zegels gezien; een afmeting overeenkomend met dat van de Nederlandse blokjes met Rembrandt-motieven.

Beide blokken hebben een kam (blok) tanding zonder extra gaten aan boven- of onderkant, maar links en rechts geheel doorlopend! Het bijzondere van de Eekhoorn is dat het ondanks de tanding gaat om een zelfklevend zegel! De zegel moet zoals gebruikelijk worden losgescheurd langs de tanding maar er hoeft geen gom te worden bevochtigd doch slechts een achterkant te worden losgetrokken. Om dat makkelijk te maken is in het dragerpapier een golfvormige slit aangebracht. Op het dragerpapier zijn nog extra instructies gedrukt.


Copyright © Printing Matters (Contact Rein Bakhuizen van den Brink)
Last updated on October 22, 2020

HomeNederland 2018Nederland 2018 - Beleef de NatuurNederland 1923 Jubileum revisited