Home Stadswapen-serie deel twee - op gecoat papier - 1969 Papier Papierdoorzichten

Coating

Op het papier kan een dun laagje [=coating] zijn aangebracht om het papier een glanzender aanzien te geven of ook om de druk inkt beter te laten hechten en daardoor de druk beter te laten uitkomen.

Coatings worden pas in eind jaren 50 / begin 60 populair. Dit gaat op voor Nederlandse, Engelse en ook Israelische zegels.

Het eerste zegel met coating is het zegel voor het 10 jarige bestaan van de staat Israel in 1958, daarna volgen de Nieuwjaar 5721 [1960] zegels, alle uitgevoerd in offset.

Pas in 1964 [Ben Zwi] vinden we de eerste gecoat papier zegels in rasterdiepdruk.

Voordien werd met satineren, een wrijvings-techniek bij de papierfabricage, wel eens resultaten behaald die moeilijk van coating te onderscheiden zijn. Coatings op rasterdiepdruk-zegels worden pas algemeen bij de invoering van de tweede Stadswapen-serie. Op enkele uitzonderingen na [zie het hoofdstuk over de Stadswapens] heeft de eerste serie ongecoat papier en de tweede gecoat papier.

De Landschaps-serie heeft altijd gecoat papier.

De latere door Harrisons aangebrachte coatings zijn vaak nauwelijks glanzend meer. Het drukresultaat komt nu op de eerste plaats.


Copyright © Rein Bakhuizen van den Brink
Last updated on 15 mei 2010

Home Stadswapen-serie deel twee - op gecoat papier - 1969 Papier Papierdoorzichten